Joško Klisović: “Grad Zagreb treba biti jedna izborna jedinica, a HDZ-ovi prijedlozi omalovažavaju građane”

Predsjednik Skupštine Grada Zagreba govori o najavi HDZ-ove vlade o ukidanju prireza koja je zabrinula lokalne samouprave te komentira prekrajanja izbornih jedinica u Zagrebu i cijeloj RH

Vlada je najavila da ukida prirez, što je pokrenulo zabrinutost lokalnih samouprava pa tako i Zagreba zbog gubitka važnog dijela prihoda. Uz to, predstavljene su i nove izborne jedinice. Zagreb će uskoro glasati u tri umjesto u dosadašnje četiri jedinice. O tim temama i više za Zagreb News govori predsjednik Gradske skupštine iz redova SDP-a Joško Klisović.

ZgNews: Premijer Andrej Plenković je rekao da ukida prirez, ali da ga lokalna samouprava može nadomjestiti kroz samostalno povećanje poreza na dohodak. Je li to bolja alternativa od prireza ili se trebalo ostati na starom sustavu?

Ova odluka premijera je klasičan predizborni trik, odnosno predizborna manipulacija. Građani 1. 1. 2024. u pravilu neće dobiti veće plaće jer će jedan porezni namet, prirez, zamijeniti drugi, porez na dohodak. Osim toga, kako će se povećati plaće u gradovima koji nemaju prirez? Ono što premijer pokušava u predizborno vrijeme je prebaciti bijes i nezadovoljstvo građana sa sebe, HDZ-a i Vlade na gradonačelnike, posebice velikih gradova koji nisu iz HDZ-a i koji trebaju povećati porez na dohodak da bi nadomjestili manjak u gradskim blagajnama, koji im je ukidanjem prireza HDZ-ova vlada napravila. Dakle, promjena nema nikakvog smisla sa stajališta građana. Jedini joj je smisao manipulacijom i podcjenjivanjem upućenosti građana u poreznu tematiku povećati izborne izglede HDZ-a pod firmom „HDZ vam ukida namete, a oporbeni gradonačelnici vam ih nameću!“. Na prvu loptu to zvuči dobro, sve dok se ne razotkrije manipulacija. Manipulacije ne bi bilo da je Vlada smanjila neki od poreza koji je prihod državnog proračuna, recimo PDV, a ne prirez koji je prihod jedinica lokalne samouprave. Ovako se Vlada predstavlja kao veliki dobročinitelj uzimajući tuđe, prihod lokalnih proračuna, a ne svoje, prihod državnog proračuna. Tako Vlada na tuđoj grbači pokušava stjecati simpatije građana.

ZgNews: Iz Vlade opetovano tvrde da ukidanje prireza nije politički pritisak na gradove. Koje je vaše mišljenje?

To je isključivo politički pritisak na gradove, posebno na velike gdje se nalazi najveći broj birača, a kojima ne vlada HDZ. Vlada ovim potezom neće ostvariti niti jedan deklarirani cilj. Plaće neće rasti jer će prirez zamijeniti porez na dohodak. Dakle, nije šija nego je vrat. Porezna konkurencija među gradovima se neće povećati jer je postojala i do sada s obzirom na to da su mogli sami određivati stopu prireza, tako da je gradovi imaju različite, od 0 do 18%. A ona i tako nije odlučujuća za odabir mjesta življenja jer je Zagreb s najvećom stopom prireza i dalje najatraktivniji za život. Kupovna moć i standard građana se također neće povećati jer će prirez zamijeniti porez na dohodak. Više bi se povećali da je Vlada smanjila PDV. Fiskalna autonomija gradova se neće povećati jer više neće moći određivati prirez, nego će se upravo suprotno tome – smanjiti. Dakle, sve je to jedna velika predizborna manipulacija.

ZgNews: Vladajući su i više puta napomenuli da neki gradovi nemaju prirez, a da dobro funkcioniraju. Zašto bi to predstavljalo problem Zagrebu?

Naravno, kada njihovi građani u pravilu koriste infrastrukturu susjednih gradova, kao što je to u slučaju Zagreba ili imaju druge specifičnosti koje im to dozvoljavaju. Gradonačelnik Zagreba je već kazao da je iznos prireza otprilike jednak ukupnom iznosu kapitalnih investicija u Zagrebu, onog novca koji ulažemo u razvoj grada. I sada, u predizborno vrijeme, Vlada želi taj razvoj zaustaviti i proglasiti gradsku vlast nesposobnom.

ZgNews: Kako bi Vlada trebala pomoći Zagrebu ako na kraju dođe do ukidanja prireza?

Kompenzacijskim mjerama kojima bi nadoknadila rupu u gradskom proračunu koju je sama prouzročila. Ja sam svakako za to da svaka porezna reforma ide prema poreznom rasterećenju plaća.

ZgNews: Kako komentirate izmjenu izbornih jedinica? Grad Zagreb će biti podijeljen u tri umjesto u dosadašnje četiri izborne jedinice.

Izborne jedinice kako ih je predložila HDZ-ova vlada izgledaju kao stanice karcinoma te svakako ne mogu biti zdrave za demokraciju u Hrvatskoj. One su očajnički pokušaj HDZ-a da ih prilagodi svojim izbornim očekivanjima. Što se tiče Zagreba, Gradska skupština službeno se očitovala o ovom pitanju i zatražila da Grad Zagreb bude jedna izborna jedinica. To je i moje stajalište. Sve ostalo je omalovažavanje i podređivanje građana grada Zagreba izbornim potrebama HDZ-a.

ZgNews: Mnogi sportski klubovi i ugostitelji žale se na jednosmjernu prometnu regulaciju na Jarunu te tvrde da bi mogli propasti ako dođe do potpune zabrane prometa kao što je najavljeno. Jeste li razgovarali s njima i imate li neka rješenja?

Jesam, razgovarao sam s mnogima od njih i svjestan sam njihovih problema. Procijenit ćemo kome je sve opravdano dati posebne dozvole za ulazak na Jarun i tako nastojati riješiti ovo pitanje. S druge strane, građani masovno hvale obnovu Jaruna i smanjenje automobilskog prometa. Dobar dio čak zahtijeva potpunu zabranu automobilskog prometa. Autobus, a možda kasnije i vlakić ZET-a će uvijek prometovati i omogućiti bržu mobilnost onima kojima je potrebna.

ZgNews: Kako gledate na događaje u bolnici Sveti Duh?

U SDP-u čekamo puni izvještaj gradonačelnika temeljen na nalazima unutarnjeg nadzora bolnice i svih inspekcija koje su bile u bolnici. Tada ćemo zauzeti precizan stav. Prema preliminarnim informacijama koje smo dobili od gradonačelnika, ravnateljica je postupala sukladno potrebama i svojim ovlastima, a znala je biti i pisano dezinformirana o situaciji u mrtvačnici, na što je također reagirala.

Frapantna je spoznaja da su patolozi nekih državnih bolnica javno priznali da su zbog nedostatka mjesta u rashladnim uređajima pokojnici i kod njih ležali na podu. No u tim bolnicama HDZ nije tražio odgovornost ravnatelja, što na slučaj u Svetom Duhu baca posebno političko svjetlo.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner