Joško Klisović: “Centar Zagreba treba cjelovitu i temeljitu obnovu”

Kandidat SDP-a za zagrebačkog gradonačelnika Joško Klisović u četvrtak je obišao gradsku četvrt Gornji grad – Medveščak. Poručio je da se zalaže za cjelovitu i temeljitu obnovu svih zgrada nakon potresa kako bi bile sigurnije, bez obzira na dobivenu oznaku.

Na konferenciji za medije Klisović je istaknuo da je u centru grada velik broj nekretnina proglašeno kulturnim dobrom i da se moraju obnavljati u skladu s konzervatorskim zahtjevima, faksimil rekonstrukcijom. Vlasnici takvih nekretnina, dodao je, trebali bi dobiti veću financijsku potporu od zakonom propisane, jer ih moraju obnavljati po strogim pravilima konzervatorske struke.

“Ako su im nametnuta takva pravila, onda bi država i grad trebali malo više sufinancirati takvu obnovu”, poručio je Klisović i istaknuo da mu je stalo da Zagreb zadrži kulturna dobra i objekte, koji su njegovo stvarno obilježje i identitet.

“Velik broj naših starijih sugrađana živi u gradskoj četvrti Gornji grad – Medveščak i želim im poručiti da ću brinuti o njihovim potrebama i kvaliteti njihova života te dalje jačati i razvijati mrežu zdravstveno-socijalnih usluga, a posebice mrežu gerontoloških domaćica koje im pomažu u svakodnevnom životu”, rekao je Klisović.

Podsjetio je da u Zagrebu ima više od pet tisuća u domovima za starije. Kao pomoć onima koji žive u svojim domaćinstvima najavio je osnivanje mobilnih timova za starije kojima je potrebna pomoć te dnevne boravke. Dodao je i da će palijativna skrb biti visoko na listi prioriteta, kao i hospicij, budući da je 19 posto sugrađana starije od 65 godina.

Gradska će uprava, poručio je, kada on bude gradonačelnik, uprava napraviti katalog cijena za sve radove i materijale u obnovi grada jer su građani suočeni sa situacijom u kojoj se od njih traži dvostruko, trostruko pa čak i četverostruko više.

Joško Klisović: “Slučaj s maskama na otvorenom pokazao nekoordinaciju rukovodstva Zagreba”

Komentiraj