Privatni album Ive Josipovića

Josipoviću počasni doktorat za doprinos pravu i društvu

 

  • Sveučilište u Istanbulu dodijelilo priznanje bivšem predsjedniku

 

Bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović prošlog je tjedna u Istanbulu primio veliko priznanje od najvećeg i najprestižnijeg turskog sveučilišta, Sveučilišta u Istanbulu koje mu je uručilo počasni doktorat za doprinos pravu i opći doprinos društvu.

Sveučilište u Istanbulu je institucija s preko 120 tisuća studenata koje je pokrenulo proces dodjele doktorata Josipoviću. Nakon dodjele bivši predsjednik je održao i predavanje o hrvatskoj vanjskoj politici. U svom predavanju Josipović je iznio kratak presjek hrvatske vanjske politike – od prve faze fokusirane na međunarodno priznanje i očuvanje teritorijalnog integriteta, preko ulaska u najvažnije međunarodne organizacije. Boravak Josipovića je bio potpuno akademske naravi te se bivši predsjednik u Istanbulu nije sastajao s turskim političarima, osim što se slučajno susreo s ministrom vanjskih poslova Turske Mevlütom Çavuşoğluom.

FOTO: Privatni album Ive Josipovića
FOTO: Privatni album Ive Josipovića

Nakon što je u Istanbulu primio počasni doktorat, Josipović je otišao u glavni grad Azerbajdžana Baku, u kojem će sudjelovati na trećem forumu Global Baku. Na njemu će prisustvovati mnoge važne osobe iz političkog života, poput predsjednika Azerbajdžana Ilhama Alijeva, bivšeg glavnog tajnika UN-a Boutrosa Boutros-Ghalija, jordanske kraljice Ranie te mnogih drugih sadašnjih i bivših predsjednika i premijera iz raznih zemalja. Na Forumu će Josipović održati izlaganje na panelu koji će se baviti odnosom Europske unije sa susjednim zemljama.

Komentiraj