Josipović: “Stanje u pravosuđu jedan je od najvećih problema Hrvatske”

“Iznimno teško stanje u pravosuđu” jedan je od najvećih društvenih i političkih problema Hrvatske, izjavio je za N1 bivši predsjednik Republike i renomirani pravnik Ivo Josipović.

“Imamo iznimno teško stanje u pravosuđu, ali najgore je što to u pravosuđu ne žele prepoznati ni priznati. Mislim da je to danas jedan od najvećih društvenih i političkih problema u zemlji”, kazao je Josipović komentirajući osudu govora mržnje koju su na sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost (VNS) u ponedjeljak iznijeli predsjednik Republike i predsjednik Vlade.

VNS je osudilo govor mržnje, ali Josipović podsjeća da tu “dolazimo do skliskog terena odnosa izvršne vlasti”. “Prema pravosuđu su i predsjednik Republike i predsjednik Vlade dio izvršne vlasti. Dolazimo opet do pitanja neovisnosti pravosuđa. Kod nas je potpuno pogrešno DORH definiran kao neovisno tijelo. Neovisno pravosuđe je samo sud”, podsjeća Josipović.

Održan sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost, evo o čemu su raspravljali

Sjednica VNS-a bila je mirna, ocjenjuje bivši predsjednik. “Kad govorimo o VNS-u, to je bitno drukčije tijelo po svojoj moći nego što je bilo za vrijeme predsjednika Tuđmana. Ostao je relikt velikih očekivanja javnosti vezano za te sjednice. Kad pogledate formalne nadležnosti, ima ozbiljne nadležnosti kada je riječ o obavještajnoj zajednici”, dodao je.

Raspravljalo se i o drugim važnim pitanjima, o pitanjima vanjske i unutarnje politike, rekao je Josipović. “Zaključci su doneseni kada je premijer i predsjednik usuglase.”

Na pitanje što znači donošenje smjernica za rad sigurnosno-obavještajnih službi, bivši predsjednik kaže da je “to jedan program rada vezan uz sigurnosne ugroze. Lista zadaća je jedan program kojih se obavještajna zajednica drži i radi po tome.”

“Predsjednik možda i jest otvarao tu temu, ali u priopćenju je samo ono što je dogovoreno… Nama koji smo izvan politike ili možda nemao sve informacije, cijela ova situacija djeluje dramatično. Kad je usporedimo sa situacijom na proljeće, ponašanje građana je ležernije, a mjere su blaže”, govori bivši predsjednik.

Prije sjednice VNS-a polemika se vodila oko uloge koordinacije za domovinsku sigurnost. “VNS ne prima upute bilo kojeg ovakvog tijela, ona mogu pomoći o pripremi sjednica. S druge strane, predstavlja forum za rasprave u vrhu državne vlasti.”

Josipović kaže kako je pratio spor vezan za radikalizaciju i sve što se dogodilo na Markovom trgu. “Bilo je krivo interpretirano sve ono što je Milanović govorio, ispalo je da je opravdavao teroristički čin, što nije bilo točno. Ne čudi me što je oko toga postignuta suglasnost. Mislim da je netočno da je predsjednik relativizirao i na neki način poticao radikalizam”, rekao je.

Osvrnuo se na odnose Hrvatske i Srbije, pa usporedio dolazak tadašnjeg predsjednika Borisa Tadića u Vukovar s dolaskom sadašnjeg izaslanika Aleksandra Vučića, koji je kleknuo polažući vijenac za hrvatske žrtve.

“Odnosi su u to doba bili Hollywood. Danas u istu ravan stavljamo dolazak predsjednika i dolazak izaslanika predsjednika. Rekao bih da je dobro da je izaslanik došao, ali to se ne da uspoređivati s činjenicom da je sam predsjednik države bio na Ovčari i izrazio žaljenje, kajanje i na neki način zamolio za oprost”, rekao je Josipović, u čijem je predsjedničkom mandatu tadašnji predsjednik Srbije Boris Tadić na Ovčari izrazio položio vijenac i izrazio žaljenje zbog zločina.

 

Komentiraj