Josipović: “Predsjednik i premijer moraju imati informacije, ali ne smiju prekidati ili utjecati na istragu”

Istraga JANAF izazvala je do sada najveće prepucavanje između premijera i predsjednika države, a svoje mišljenje o cijelom slučaju i eventualnim propustima oko informiranja državnog vrha komentirao je bivši predsjednik države Ivo Josipović, koji je objasnio kako su njega obavještavali.

Kada je riječ o sukobu predsjednika i premijera o tome tko je trebao ili nije trebao znati da se istražuje šefa Janafa Dragana Kovačevića, Josipović kaže da Zakon o kaznenom postupku jasno govori da su istrage tajne.

”Međutim, vidimo da nisu tajni jer svako malo imamo proboj u medije. Načelno ne bi o tome ni premijer ni predsjednik smjeli raspravljati. No kada bi gledali ustavne ovlasti i obveze predsjednika i premijera, postoje slučajevi u kojima moraju znati da se nešto događa”, govori Josipović i dodaje da ne trebaju znati detalje istrage.

”Oni moraju imati određenu informaciju, ali ne smiju prekidati istragu niti imati ikakvog utjecaja, ali moraju imati informaciju za vođenje države”, objašnjava bivši predsjednik.

Otkrio je da su njega o takvim stvarima obavještavali

“Događalo se da se planiraju neki sastanci i trebam se naći s osobom X kao predsjednik države i onda od SOA-e dobijem informaciju da je to kontaminirana osoba i da je bolje da se s njom ne nalazim”, ispričao je i dodao da bi takva praksa trebala ostati i dalje. ”Ne treba dopustiti da se najviša državna tijela kompromitiraju”, poručuje.

Kada je riječ o sigurnosnim provjerama osoba, Josipović kaže da mora postojati ”razuman nadzor svih koji obnašaju javne dužnosti”.

”Ovog trenutka bih istakao potpuno neadekvatno uređenje sigurnosnog nadzora pravosudnih dužnosnika. Suci su pod sigurnosnom provjeru samo na početku mandata, a to je vrijeme kada većinom i nisu izloženi mogućim koruptivnim utjecajima”, rekao je. Smatra da bi državne dužnosnike trebalo provjeravati svakih pet godina.

Komentirao je riječi predsjednika Zorana Milanovića kojega čudi da predsjednika Vlade o takvim stvarima informaciju.

”Ne smatram da je zadiranje u tajnost kaznenog postupka da jednu načelnu informaciju koja može utjecati na najviše dužnosnike i njihove funkcije”, kazao je.

Komentiraj