Bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović za N1 je komentirao političke aktualnosti.

Josipović smatra kako je odlazak hrvatskog veleposlanika na proslavu dana Republike Srpske velika pogreška, budući da Hrvatska mora respektirati suverenost BiH kao i odluku Ustavnog suda koji je to slavlje proglasio neustavnim.

“Nije dobro da je bio tamo. Kažem, sumnjam da se u Zagrebu, barem na nekoj razini, nije znao da on ide u Banju Luku”, smatra Josipović, koji unatoč tomu smatra da je poziv na suradnju Milorada Dodika “uvijek dobrodošao”.

Bivši predsjednik smatra da je Vlada pokazala neprofesionalnost u postupku nabave izraelskih aviona te je trebala prekinuti pregovore ranije.

“Citirao bih našeg poznatog vojnog pilota Selaka koji je rekao ‘hvala Bogu da je posao propao’. Ima nekoliko neugodnih koincidencija vezanih uz taj posao. Prvo te su avione u Izraelu dobili na poklon, a onda poklon uz dodatke htjeli nama prodati. Po nekim procjenama koje sam čuo od stručnih ljudi, cijena je bila ozbiljno prevelika za takvu vrstu aviona. Nezogdno je i da se tvrtka bliska ministru Krstičeviću pripremala za održavanje tih aviona. Ima tu jako puno neugodnih koincidencija. Najblaža je možda ova možda koja se odnosila na neprofesionalnost. Možda sve nije rezultiralo velikom financijskom štetom, ali sigurno jest gubitkom ugleda Hrvatske kao pregovarača na tom tržištu oružja”, rekao je Josipović koji je mišljenja da su ministri odgovorni za sve što se događa u njihovom resoru.

U vrijeme mog mandata više se puta razgovaralo s predstavnicima NATO-a. Govorilo se o tome da se možda ne nabave avioni, nego da se novac potroši na neke druge letjelice, one za gašenje požara ili helikoptere. Ova vrsta aviona u mirnodobskim vremenima koristi samo za nadzor zračnog prostora. Tada se govorilo i o tome da bi mogli kao i Slovenija, da nam Italija i NATO servisiraju tu uslugu. Govorilo se da je to skupo, to su bile neistine – Talijani su to tada Slovencima radili besplatno. Svi smo ponosni, želimo imati sve vrste aviona i sve je to divno i krasno, ali pitanje je koliko to košta i možemo li novcem kojim raspolaženo kupiti kvalitetno. Možda je bolje kupiti šest aviona koji su novi, a ne neke stare kante”, poručio je.

Što se tiče rejtinga aktualne predsjednice, Josipović smatra da se njime ne treba zavaravati.

“On pokazuje određene simpatije, no s obzirom na specifičan položaj predsjednika države, on uvijek ima najviši uvijek najviši. Ali predsjednica Grabar Kitarović ima iznenađujuće nizak rejting, ja sam u isto doba mandata imao duplo veći pa eto kako je to završilo. Tu nije rejting presudan, presudna je infrastruktura, a tu HDZ ima besprijekornu ekipu, vrhunsku ekipu koja je, vidjeli smo, spremna na sve. Bez jedinstva ljevice, malo koji kandidat bi imao šanse”, smatra Josipović.

“Predsjednica se pokušala prikloniti jednom desnom dijelu HDZ-a i možda osigurati svoju budućnosti u vodstvu stranke. Promovorila je neke ideje koje su konzervative i ne baš moderne, što je iznenađujuće za osobu koja je vidjela svijeta. Poslije je vidjela da taj takozvani mini puč ne prolazi. Ako pogledamo cijeli mandat predsjednice, možete li se sjetiti jednog zaista važnog političkog poteza? Mandat predsjednice praćen je skandalima i estradizacijom funkcije predsjednice”, rekao je bivši predsjednik, koji smatra da predsjedničin susret s najmoćnijim ljudima svijeta – ne znači ništa.

“To što se sretnete s nekim… Vidjelo se da rezultat toga, nažalost, nije bio nikakav. Predsjednica se slikala, gurala, a rezultat je jednak nuli. Njeni postupci su čak izazivali i sprdnju.”

 

Komentiraj