hina

JOSIPOVIĆ: “Politike otvaraju prostor ekstremima”

Bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović izjavio je da je žalosno koliko su se odnosi Srbije i Hrvatske srozali u posljednje tri godine i naglasio da je važno da pozitivne poruke dođu s političkih vrhova, izvještava televizija N1.

Josipović je za list Danas rekao da aktualni političari obje zemlje kvare odnose i zloupotrebljavaju ih za “jeftine nacionalističke bodove za kućnu upotrebu”.

“Rehabilitacija četništva u Srbiji i ustašofobija u Hrvatskoj snažni su negativni faktori u međusobnim odnosima. A velika većina Srba nisu četnički simpatizeri, kao i što ogromna većina Hrvata nisu ustašoljubci. Naprosto, politike otvaraju prostor ekstremima, a mnogi im mediji sekundiraju”, ocijenio je Josipović.

On je kazao i da podržava ideju da hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović dođe u Beograd, ukoliko bi taj posjet bio bolje organiziran i pripremljen nego što je bio posjet Aleksandra Vučića Zagrebu.

“Bilo bi lijepo kada bi sastanak završio dogovorom o prestanku verbalnog rata, da se na političkoj razini dogovore načela pozitivnog komuniciranja koje bi zamijenilo gotovo ratničku retoriku te se uz sudjelovanje vlada, dogovori vrlo konkretan plan rješavanja otvorenih pitanja”, rekao je Josipović.

Komentiraj