Zarko Basic/PIXSELL

JOSIPOVIĆ ‘Podržat ću Milanovića ako se pokaže da može pobijediti Grabar-Kitarović’

Ivo Josipović, bivši predsjednik Republike Hrvatske najavio je da će u narednom tjednu početi službeni pregovori o priključivanju njegove stranke Naprijed Hrvatska – Progresivni savez njegovoj bivšoj stranci SDP-u, piše N1.

Odbacio je nagađanja da u taj proces ulazi kako bi bio predsjednički kandidat SDP-a te najavio da će „Zoran Milanović imati njegovu podršku ako se pokaže da je on taj koji može pobijediti Kolindu Grabar-Kitarović na izborima“.

Josipović je istaknuo i kako su potezi predsjednika SDP-a Davora Bernarića usmjereni na ujedinjenje stranke “dobri”, te kako u stranci vlada pozitivno raspoloženje prema njegovu povratku.

„U SDP se nakon predsjedničkog mandata nisam želio vratiti jer sam bio nezadovoljan i sve ono što sam tada govorio se obistinilo, što glavni uzrok sadašnjeg stanja i problema koje SDP ima. Danas ući u SDP ne znači ući u vlast nego odlučiti se na ozbiljni napor jačanja socijaldemokracije i neizvjesne borbe da se SDP vrati na staru slavu. Prepoznajem da SDP ima potencijala i želim u tome sudjelovati“, smatra je Josipović.

Bivši predsjednik komentirao je i kupovinu izraelskih borbenih zrakoplova, istaknuvši kako “vrhovna zapovjednica nije reagirala kako treba jer je trebala biti malo kritičnija prema nabavi tih letećih kanti”.

„Dok sam bio predsjednik, često sam razgovarao s predstavnicima američke vojske i NATO-a i svi su mi, bez iznimke, rekli ‘vama to ne treba, bolje da kupite nešto drugo od ratne opreme’. Slovenci su nadzor zračnog prostora riješili s NATO-om i Italijom. Postoje i sumnje u cijenu, čuo sam od nekih vojnika da su ti avioni ozbiljno preplaćeni, a i nezgodna je koincidencija da bivša firma ministra obrane se unaprijed priprema za servis i remont tih aviona. To sve skupa ne ostavlja lijepu sliku“, zaključio je Josipović.

Komentiraj