JOSIPOVIĆ “Plenković se očito boji, kalkulira i taktizira”

HINA/ Tomislav PAVLEK

Bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović jutros je gostovao u emisiji ‘Novi dan’ N1 televizije, gdje je komentirao spornu ploču u Jasenovcu. “Rješenje je samo jedno. Ustaški pozdrav Za dom spremni nema mjesta nigdje, ponamanje u Jasenovcu. Vlada, da želi, bi to jednostavno riješila. Cijela priča kako nema zakonske podloge, pa ju oni traže, je maska jer Vlada ne zna što da radi”, rekao je Josipović.

Dodao je da Vlada nije spremna na ono što bi trebala napraviti te sada ‘izmišlja priče’ koje su potpuno bespotrebne. “To se može riješiti na jednoj sjednici u pet minuta. Očito kalkuliraju. S jedne strane su se razdovojili od krajnje desnice, sa Zlatkom Hasanbegovićem i Brunom Esih, ali i dalje postoji uska suradnja. S druge strane, u samom HDZ-u imate takve tvrde i radikalne desničare. To je i unutarnji i koalicijski problem”, poručio je.

Josipović smatra da premijer Andrej Plenković ‘pleše na tankoj oštrici’. “Koliko ga poznajem on nije profašistički orijentiran, ali očito se boji, kalkulira i taktizira. To nije samo pitanje stranaka niti što je rekao premijer, pitanje marginalne desne strane koja na praktičan način radi, kako ih je on nazvao, performanse, nego je problem da je kroz dugogodišnji presing hrvatsko društvo snažno zadesnilo, da nema otpora toj tendenciji”, dodao je.

 

Komentiraj