Zarko Basic/PIXSELL

JOSIPOVIĆ “Plenković ne bi ušao u ovaj rat da bi rekao da se šalio i da Marić odlazi”

Bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović u utorak je u emisiji ‘Novi dan’ N1 televizije komentirao aktualnu krizu vlasti.

“Premijer Plenković ako neće moći sastaviti Vladu neće dati da se složi većina bez HDZ-a. Ako se ne izglasa povjerenje onda Predsjednica raspušta Sabor. Plenković očekuje da mu predsjednica bude sklona. Mislim da priča o preslagivanju bez HDZ-a nije realna varijanta. HDZ bi mogao naći partnere i naći tanku većinu, ili da se ide na nove izbore”, smatra Josipović.

Ako se izglasa nepovjerenje i smjena ministra financija Zdravka Marića, Josipović smatra da je moguće da Plenković imenuje novog ministra. ” Država se trenutno ne nalazi u bajnom stanju i stranke bi trebale ograničiti pripetavanja”, kaže.

Vjeruje da je načelno mogiće da sadašnja Vlada izgubi većinu. “S obzirom na sadašnju situaciju i imajući na umu članak 103. da predsjednica raspušta sabor je manje izgledna varijanta. Ja to ne bih nazvao državnim udarom. Most je odabrao ne izglasati povjerenje, nema tu nasilnih elemenata”, rekao je Josipović dodajući kako je pitanje je li to dobro za državu.

Bivši predsjednik misli da Vlada bez HDZ-a nije realna jer Plenković i Kolinda Grabar Kitarović to ne bi dopustili. ” Najrealnije je da Vlada do iza lokalnih izbora funkcionira kao manjinska ili da se ide na izbore, ili da se sad na brzinu ide na izbore što mislim da ne bi bilo dobro”, poručio je.

Na kraju je poručio da bi na mjestu Zdravka MArića, on odstupio i olakšao situaciju. “Plenković ne bi ušao u ovaj rat da bi rekao da se šalio i da Marić odlazi. Mislim da to uopće nije realna varijanta i Marić će ostati ministar financija”, zaključio je Josipović.

Komentiraj