Goran Stanzl/PIXSELL

Josipović o presudi Perkoviću i Mustaću: “Čiji su Mustač i Perković? Pripadaju i lijevom i desnom korpusu”

Bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović komentirao je u četvrtak presudu Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaću te ocijenio je kako ubojice moraju odgovarati da bi se utvrdili standardi u kojima je jasno kako tajne službe ne smiju ubijati radi politike, ali i naglasio kako će se to jesu li Perković i Mustać ubojice znati tek kad presuda Minhenskog suda postane pravomoćna.

“Bez obzira na to tko je stvarno bio Đureković, da li domoljub koji se borio za neovisnu Hrvatsku, da li čovjek koji je pobjegao iz tadašnje Jugoslavije radi opasnosti u koju je ušao radi otkrivanja kriminala u INI ili je i sam sudjelovao u nečasnim radnjama, je li bio suradnik njemačke tajne službe ili puki emigrant, njegovo ubojstvo je nedopustiv čin političkog nasilništva i državnog zločina”, napisao je Josipović na portalu Autograf.hr, u tekstu naslovljenom “Čiji su Mustač i Perković? Pripadaju i lijevom i desnom korpusu”.

Naglasio je kako ubojice moraju odgovarati radi pravednosti i pijeteta prema žrtvi, “ali i zato da se jednom zauvijek odrede standardi postupanja u kojima je jasno kako tajne službe nikada i ni po koju cijenu ne smiju radi politike ubijati”.

“Isto je i sa svim drugim slučajevima u kojima je bivša država posegnula za ubojstvom kao načinom rješavanja političkog sukoba”, zaključio je Josipović, uz napomenu da će to jesu li Perković i Mustać doista ubojice biti poznato tek nakon što presuda postane pravomoćna.

Komentiraj