Nel Pavletic/PIXSELL

JOSIPOVIĆ Nisam politički mrtav, oporavio sam se

Bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović najavio je u nedjelju da namjerava ponuditi ostavku svojoj stanci “Naprijed Hrvatska” na stranačkom saboru u srijedu, 13. siječnja, ali je i ocijenio da, unatoč izbornom neuspjehu, osobno nije politički mrtav.

Nisam politički mrtav

“Rezultat je loš, ali pitanje je zbog čega. Postojimo tek dva i pol mjeseca i mala smo i nova stranka”, odgovorio je Josipović na pitanje u emisiji HRT-a “Nedjeljom u dva” zašto nije podnio ostavku nakon izbornog debakla.

“Nisam politički mrtav, oporavio sam se”, dodao je Josipović, koji je uvjeren da u njegovoj stranci, unatoč lošem izbornom rezultatu, vlada entuzijazam.

Na pitanja o mandataru Tihomiru Oreškoviću ocijenio je kako mu treba dati šansu, a uvjeren je kako HDZ i Most pokušavaju ograničiti ustavne ovlasti mandatara. “Nisu oni dobili mandat, dobio ga je gospodin Orešković i nije obećavajuće da mandatar gleda kako netko drugi sa strane sastavlja vladu”, rekao je Josipović.

Petrov se mora dokazati

Komentirajući najavu čelnika Mosta Bože Petrova da će im za restrukturiranje vlade i agencija trebati pola godine, Josipović je ocijenio kako nije dobro da vladajuća grupacija tek nakon izbora razmišlja o tome što će i kako će.

Ustvrdio je i da je “zabrinjavajuća filozofija Mosta ‘sjedit ćemo i navijati, a ako nam se ne svidi, uletit ćemo na teren i sve razbucati’. “Petrov se još mora dokazati, dosad je bio drugačiji od svih na političkoj sceni, no mora moći preuzeti odgovornost”, ocijenio je Josipović.

Optužbe iz Mosta da je Petrov nakon izbora praćen ocijenio je vrlo teškima te dodao kako bi oni koji su ih iznijeli morali podastrijeti dokaze ili snositi političku odgovornost. “Ja ne mogu tvrditi što se tu dogodilo”, dodao je.

SDP će imati ozbiljnih problema

Na pitanje zašto tek sada SDP-ovu vladu naziva lošom, odgovorio je kako predsjednik ne smije biti oporba, ali i ocijenio da bi sadašnja predsjednica Kolinda Grabar Kitarović trebala biti aktivnija.

Upitan zašto je od SDP-a uzeo novac za predsjedničku kampanju, odgovorio je kako se nadao da će biti bolje. “Moje Ustavne ideje su bile odlične, nadao sam se da će ih prihvatiti. Imao sam podršku lijevog centra i s njima sam morao ići u koaliciju. Moje biračko tijelo je bilo i SDP-ovo. Ne mislim da je greška što sam išao s SDP-om”, rekao je.

Tumači i kako činjenica da je izgubila izbore ne mora biti pogubna za stranku. “Važno je kako će se stranka dalje profilirati, ali ne bih ulazio u odnose unutar stranke. Unutarstranačka politika kakva se vodila umanjila je moć razmišljanja tih ljudi. SDP će imati ozbiljnih problema”, uvjeren je Josipović.

Kazao je i kako u pismu kojim je Gvozden Flego kritizirao Milanovića ima puno istine. “Milanović je vrlo obrazovan i inteligentan, ali nerado surađuje s ljudima. To je iskustvo i mog političkog mandata”, rekao je Josipović.

Napomenuo je da se u zadnjih godinu dana samo jednom susreo s čelnikom SDP-a. “Skoro pa se isplatila njegova borbenost, no onda je potpisao da će potpisati s HDZ-om. Pa tko će mu sada vjerovati kad je potpisao i HDSSB-om i s Glavašem? Oni su suprotnih svjetonazora i kako može tvrditi ljudima da će danas – sutra biti zaštita od njih”, tumači Josipović.

Komentiraj