Josipović: “Ne želim o stilu, nego o biti: Milanović je u pravu”

Bivši predsjednik Republike Ivo Josipović dao je intervju za RTL, u kojemu je komentirao sukob premijera i predsjednika Republike o predsjedniku Vrhovnog suda. Prenosimo intervju.

Gospodine Josipoviću, tko je u ovoj polemici između dva politička brda u pravu?

Formalno pravno gledano Ustavni sud je rekao tko je u pravu, dakle Vlada, međutim to je samo formalno. Uvjeren sam, suštinski sam uvjeren da je predsjednik Republike u pravu i da je odluka Ustavnog suda jedan velikodušni pokon HDZ-u i vladajućoj politici. Naime, članak 44.a Zakona o sudovima je u suprotnosti barem sa tri ili četiri odredbe Ustava, a čak i nekim prethodnim odlukama Ustavnog suda.

Je li u tome svemu, bez obzira na to što govorite, predsjednik pretjerao?

Sada govorimo o stilu. Vi znate da to nije moj stil, međutim građani su birali predsjednika sa stilom koji on evo i sad primjenjuje i na kraju će i glasači presuditi u nekom drugom izbornom krugu jesu li zadovoljni, međutim ovdje ne želim o stilskim vježbama nego želimo o biti, a bit je ta da očito da vrh pravosuđa i vladajuća većina ne žele ozbiljne promjene u pravosuđu. Promjenama u prilog bi išao izbor nekog tko je izvan pravosuđa, nekog s vrhunskim stručnim referencama, rekao bih i s moralnim i etičkim, kakve ima profesorica Đurđević.

Iz HDZ-a, s druge strane, ne isključuju mogućnost opoziva predsjednika.

To se uvijek može pokrenuti, ali ne vidim da je predsjednik povrijedio Ustav. Ima nešto što smo čuli iz usta premijera, a to je da je gospođa Đurđević diskvalificirana iz natječaja jer da je kao pristala sudjelovati u nezakonitom postupku. To naprosto nije istina. Profesorica Đurđević, nije ona pokrenula postupak, nego predsjednik Republike. Ona nije povrijedila nikakav zakon, a čak i kad bi joj se stavilo na teret da je sudjelovala u nekom postupku, za koji se još i nije znalo je li ili nije suprotan Ustavu, prije svega predsjednik postupa po Ustavu, onda bi trebalo odmah otpustiti četiri suca Ustavnog suda koja su glasala protiv.

Kakvu poruku time HDZ šalje?

Poruka je vrlo jasna – želimo pravosuđe ovakvo kakvo je… Mislim da je sadašnji način rada pravosuđa, pri čemu uvijek kažem, ima izvrsnih, moralnih i časnih sudaca, jedan od najvećih tereta Republike Hrvatske.

Komentiraj