JOSIPOVIĆ “Mislio sam da su predsjedničine izjave News Bar”

Luka Stanzl/PIXSELL

Bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović jutros je u ‘Novom danu’ N1 televizije komentirao intervju koji je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović dala za bečki Kleine Zeitung.

“Kad sam prvi put čuo te teze, mislio sam da je to šala, da je News Bar. Međutim, ona je ozbiljna. To što je rekla ne odgovara onome što smo proživjeli. To su potpune neistine i krivotvorenje povijesti. No te tvrdnje nisu izrečene samo radi krivotvorenja povijesti, nego i radi mijenjanja budućnosti. Pročitamo li njezinu biografiju vidimo da joj u tom strašnom sustavu nije bilo tako loše, išla je u Ameriku, sigurno nije živjela u tamnici”, rekao je Josipović.

Poručio je i kako je ‘ovakvo krivotvorenje povijesti u funkciji profiliranja Hrvatske vrlo desno’.

Podsjetimo, Grabar Kitarović je u intervjuu austrijskom listu kazala kako je Hrvatima desetljećima bilo zabranjeno imenovati svoje porijeklo. “Umjesto da kažemo: ‘Ja sam Hrvat’, morali smo reći: ‘Ja sam iz Hrvatske’. Tko bi iskazao svoj nacionalni ponos, tome je prijetio zatvor… Odrasla sam u komunizmu, i nisam htjela ništa drugo nego da izađem iz toga. Htjela sam biti slobodna. Htjela sam imati mogućnost u dućanu birati između raznih vrsta jogurta, i da ne moram vlastima priopćavati koliko ću kruha trebati idućeg tjedna”, rekla je, između ostalog, predsjednica.

GRABAR-KITAROVIĆ ‘Nisam smjela reći da sam Hrvatica’

Komentiraj