Josipović: “Kompromis u BiH je ključan”

Bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović kazao je u ponedjeljak u Sarajevu kako je Europskoj uniji prihvatljivo svako rješenje u kojem ključni politički faktori u Bosni i Hercegovini postignu suglasnost.

Forum u organizaciji Nacionalnog komiteta za američku vanjsku politiku (NCAFP), Međunarodnog centra Nzami Ganjavi (NGIC) i Fondacije društva zajedničkih vrijednosti okupio je danas u Sarajevu bivše lidere zemalja regije i šire kako bi razgovarali u evropskoj budućnosti. Jedan od sudionika foruma bio je i Ivo Josipović, koji je u razgovoru za N1 istakao kako je najbitnije da sve zemlje Zapadnog Balkana imaju “predvidivu europsku budućnost”.

“To je zalog mira, zalog napretka. Ja sam jedan od onih koji jako navijaju da sve ove zemlje što prije uđu u EU. Moram istaći da najviše ipak zavisi od tih zemlja. U zemljama kao Bosna i Hercegovina, gdje postoji unutrašnji nesporazumi, ključno je prepoznati kompromis. Naći optimalno rješenje koje mogu svi prihvatiti”, naveo je Ivo Josipović.

Dodao je da Hrvatska, Srbija ili EU ne mogu nametnuti rješenje BiH. “Ja sam protiv toga da itko sa strane daje recepte kako treba urediti odnose u BiH”, poručio je Josipović, koji drži da kompromis treba pronaći i na pitanju konstitutivnosti naroda. “Ono što se vi dogovorite jedini je pravi odgovor. Ako vi ne nađete odgovor, neće to nitko uraditi za vas”.

Na pitanje kako gleda na Rezoluciju o BiH koja je usvojena u Evropskom parlamentu, Ivo Josipović je ocijenio kako je to jedan od pogleda na budućnost Bosne i Hercegovine. “Ali, ponavljam, nema te vanjske sile koja može napraviti ono što vi možete postići dogovorom u Bosni i Hercegovini. Siguran sam da svako rješenje u kojem bi se postigla suglasnost ključnih političkih faktora u BiH prihvatljivo je Evropskoj uniji”, poručio je na kraju razgovora Josipović.

Komentiraj