Patrik Macek/PIXSELL

Josipa Rimac u Saboru je bila pola sata, a ne tjedan dana

Josipa Rimac prisegu u Hrvatskome saboru položila je u petak, 18. rujna, a već prošlog petka, 25. rujna, državni parlament je raspušten, ali je prije toga njegovo Mandatno-imunitetno povjerenstvo donijelo odluku o skidanju imuniteta zastupnici i direktorici kampanje HDZ-a. U nekim medijima već se pojavila informacija da će Josipa Rimac kada konzumira sva prava koja joj nudi zastupnički mandat, za tjedan dana provedenih u Saboru utržiti 135 tisuća kuna. No po informacijama Nacionala Josipa Rimac taj će iznos zaraditi ne za tjedan dana, nego za samo pola sata, koliko je zapravo, prema tvrdnjama njezinih novostečenih kolega, provela u sabornici.

Iako joj je mandat službeno trajao tjedan dana, Josipa Rimac u sabornici je viđena samo dva puta, i to na petnaestak minuta. Prvi put u Saboru je bila kada je položila prisegu kao nova zastupnica i zauzela mjesto Ante Jerolimova, a drugi put u saborsku zgradu ušla je kako bi glasovala o prijedlogu Mandatno-imunitetnog povjerenstva da joj se oduzme imunitet zbog nastavka istrage koju je protiv nje prije godinu dana pokrenuo USKOK. HDZ-ovu udarnu izbornu akviziciju sumnjiči se da je kao gradonačelnica Knina protupravno stekla pozamašan stambeni prostor i time oštetila državni proračun za više od 500 tisuća kuna.

Osim što je izgubila teško stečeni imunitet saborske zastupnice, bivša gradonačelnica Knina dobila je još neke povlastice za pola sata, koliko je provela u hrvatskom parlamentu. Iz Sabora su za Nacional nabrojali sve pogodnosti koje će Josipa Rimac uživati tijekom sljedećih nekoliko mjeseci. “Zastupnici Josipi Rimac započeo je mandat 18. rujna 2015. godine. Zastupnica, u skladu sa Zakonom o pravima i dužnostima zastupnika u Hrvatskom saboru, ima sva prava na temelju tog mandata, a koji traje do datuma konstituirajuće sjednice idućeg, 8. saziva Hrvatskog sabora, a to su: pravo na plaću, pravo na zastupnički paušal, pravo na naknadu za odvojeni život te pravo na najam službenog stana uključujući i nadoknadu troškova režija.

Iz saborskog odjela za medije potvrdili su i da Josipa Rimac ima pravo na zastupnički paušal od 1500 kuna mjesečno koji se ostvaruje ex lege, odnosno od datuma aktiviranja mandata i za njega nije potreban nikakav zahtjev. “Pravo na plaću zastupnica ostvaruje temeljem postavljenog zahtjeva te ga ostvaruje od 18. rujna 2015. godine. Po pitanju prava na najam službenog stana, najam do maksimalnih 2500 kuna na koji se dodaje i nadoknada troškova režija do 500 kuna.

Do ovog trenutka nismo zaprimili zahtjev zastupnice pravu za najam službenog stana, a u slučaju korištenja tog prava, donosi se i rješenje koje uključuje isplatu naknade za odvojeni život od 1000 kuna mjesečno“, rekli su iz Sabora i napomenuli da zastupnica po isteku sadašnjeg mandata, u slučaju da su ispunjene zakonske pretpostavke, odnosno ako se ne ostvari pravo na plaću po drugoj osnovi, ima pravo na naknadu pune plaće šest mjeseci te dodatnih šest mjeseci pravo na 50 posto te naknade.

Komentiraj