‘Josipa Rimac kod Barbarića je bila dvaput, a i on je dao potpis da joj se zaposli sestra’

 

Nacionalovi izvori iz HEP-a otkrivaju nove intrigantne detalje o zapošljavanju sestre Josipe Rimac, ali i kako je Saša Dujmić odbio dati potpis za zapošljavanje nećakinje pomoćnika ministra unutarnjih poslova Damira Truta pa je to mimo njega proveo Barbarić

Istraga oko nezakonitog zapošljavanja u HEP-u Biserke Vujić, sestre Josipe Rimac, mogla bi dobiti novi zaplet zbog kojeg bi se osim osumnjičenog člana Uprave Saše Dujmića na meti USKOK-a mogao naći i predsjednik Uprave te državne tvrtke Frane Barbarić, inače predsjednik HDZ-a Novi Zagreb Istok. Naime, Dujmića USKOK tereti da je kao član Uprave zadužen za poslovanje HEP ODS-a osigurao potpisivanje potrebnih suglasnosti o prijemu sestre Josipe Rimac u radni odnos na neodređeno vrijeme, ali izvori iz HEP-a tvrde da on nije mogao sam odlučiti o tom zapošljavanju, već je bio potreban i potpis Frane Barbarića. Na konkretno pitanje “Je li predsjednik Uprave Frane Barbarić morao dati suglasnost o zapošljavanju gospođe Biserke Vujić na neodređeno vrijeme u Elektri Šibenik?”, iz HEP-a nisu željeli odgovoriti, uz sljedeće opravdanje: “Ne smijemo iznositi informacije u vezi s postupcima u tijeku.”

Međutim, Nacional izvor iz HEP-a izvrsno upućen u poslovne procese u toj tvrtki tvrdi: “Nema zapošljavanja u HEP-u bez Frane Barbarića, vjerujte mi.”

Zato je osim Dujmića koji je osumnjičen, USKOK u ovom predmetu u statusu svjedoka ispitao sve članove Uprave HEP-a. Prema informacijama Nacionala, USKOK sada raspolaže informacijom da je Josipa Rimac krajem prošle godine najmanje dva puta osobno bila u uredu predsjednika Uprave Frane Barbarića na 7. katu u upravnoj zgradi HEP-a, u Vukovarskoj ulici u Zagrebu i da ju je Barbarić osobno primio.

To ne mora nužno značiti da je Barbarić pristao na ono što je Josipa Rimac od njega tražila. Posebno jer se u dijelu transkripata njezinih tajno snimanih razgovora koje je prošle subote objavio Jutarnji list spominje da je upravo Dujmić odradio proceduru oko zapošljavanja njezine sestre. Zabilježen je, naime, razgovor Josipe Rimac s Draženom P., novinarom jednog lokalnog portala koji je trebao objaviti priču o mogućim nepravilnostima pri zapošljavanju u HEP-u, s tezom da je Saša Dujmić glavni kadrovik koji zapošljava pa je Josipa Rimac u zamjenu za to da odustane od objave tog članka nudila da će zaposliti njegova sina. Tom novinaru, kako je objavio Jutarnji list, Josipa Rimac govori da Dujmić nije taj koji stavlja zadnji potpis te da je ona s njim u vrlo dobrim odnosima. U jednom trenutku mu izravno govori da je upravo Dujmić zaposlio njezinu sestru Biserku Vujić, ali se istovremeno žali na “ostale visokopozicionirane u HEP-u”. A iznad Dujmića mogao je biti jedino Barbarić. Josipa Rimac za Dujmića je rekla:

“On je odradio cijelu proceduru. Pokazao se kao fer i korektan za razliku od ostalih visokopozicioniranih u HEP-u koje sam isto to tražila, ali mi nisu htjeli pomoći iako sam ja njima radila usluge kad je trebalo zaposliti nekog njihovog.”

 

 

‘Kad je Saša Dujmić odbio dati potpis na suglasnost da se u Elektri Zadar zaposli L.S., Trutova nećakinja, Barbarić ga je maknuo s liste potpisnika i izradio novi dokument koji su potpisali on, Šulentić i Dražić

 

 

Taj dio snimke, ako se ne pronađu drugi dokazi, mogao bi ići u prilog Barbariću, ali s druge strane ne objašnjava što to znači ako je na dokumentu o zapošljavanju sestre Josipe Rimac i njegov potpis, kao što tvrde upućeni izvori iz HEP-a. Drugim riječima, ako je točno da on nije želio učiniti uslugu Josipi Rimac i zaposliti njezinu sestru, zašto je onda ipak potpisao suglasnost za njezino zapošljavanje, iako je morao znati o kome je riječ.

Tome u prilog ide i izjava neimenovanog izvora iz HNS-a koji je za Jutarnji list još koncem lipnja, kad se doznalo da je Dujmić bio na listi HNS-a za parlamentarne izbore iako je osumnjičen u slučaju Josipe Rimac i zapošljavanja njezine sestre, izjavio:

“Da, istina je da je Dujmić na HNS-ovoj listi. Čuo sam se s njim i rekao mi je da ne zna zašto se našao u toj priči jer dokument koji bi nekome omogućio stalni radni odnos u HEP-u treba dobiti najmanje četiri potpisa odgovornih osoba u HEP-u, a posljednji potpis stavlja predsjednik Uprave. Stoga bi njegova uloga u navodnom davanju stalnog angažmana sestri Josipe Rimac trebala biti zanemariva.”

S druge strane, Nacional je upozoren da postoji više drugih slučajeva sumnjivog zapošljavanja u HEP-u za koje izvori iz HEP-a tvrde da ih je odobrio Barbarić. Za jedan slučaj tvrdi se da je posebno neugodan za Barbarića jer ga – ako bi se slijedili isti kriteriji kao u slučaju Dujmić – automatski može staviti u status osumnjičenika. Moguće je da se Dujmić u iznošenju svoje obrane na USKOK-u pozvao upravo na taj slučaj.

Nacionalov izvor iz HEP-a ovako je opisao “adut” na koji bi se Dujmić mogao pozvati:

“Frane Barbarić tražio je od Saše Dujmića da se u Odjelu za odnose s korisnicima u Elektri Zadar zaposli ženska osoba s inicijalima L.K. (podaci poznati redakciji, op.a.), iako ta osoba za to radno mjesto nije zadovoljavala uvjete. Dodatni je problem u tome što je riječ o nećakinji Damira Truta, pomoćnika ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića za civilnu zaštitu. Međutim, Dujmić je odbio potpisati suglasnost za njezino imenovanje pa je Barbarić naprosto sastavio novu suglasnost te je s liste potpisnika izbacio Dujmića, a umjesto toga njezino su imenovanje potpisali direktor zadarske Elektre Tomislav Dražić, direktor HEPODS-a Nikola Šulentić i Barbarić kao predsjednik Uprave. Drugim riječima, ovdje je riječ o nezakonitom zapošljavanju koje je jedan član Uprave Saša Dujmić odbio potpisati jer kandidatkinja naprosto nije zadovoljavala uvjete, a kako bi tome doskočili, njega su u procedurama naprosto zaobišli, a to je sve izrežirao i odobrio Barbarić. Sada je isti taj član Uprave Dujmić, koji je odbio potpisati zapošljavanje Trutove nećakinje, pod sumnjom da je upravo on odgovoran za zapošljavanje sestre Josipe Rimac, dok Barbarićevu odgovornost nitko ne spominje. Postoji dokumentacija iz koje je razvidno da je upravo on stavio svoj potpis i na zapošljavanje sestre Josipe Rimac, kao i na zapošljavanje Trutove nećakinje. Ali ne samo to. Tih sumnjivih zapošljavanja u režiji Frane Barbarića bilo je još.”

Nacional je Upravi HEP-a postavio pitanje treba li suglasnost na zapošljavanja u tvrtkama u sustavu HEP ODS-a uvijek dati i član Uprave Saša Dujić, je li točno da se njegov potpis ne nalazi na suglasnosti o zapošljavanju osobe L.K. te mogu li navesti točne podatke o potrebnim kvalifikacijama za to radno mjesto. Iz Službe za odnose s javnošću HEP-a ništa od toga nisu demantirali, već su na sva ta pitanja odgovorili tek: “Sukladno propisima koji reguliraju zaštitu osobnih podataka ne možemo iznositi podatke o zaposlenicima HEP grupe.” Nacional je i neslužbeno stupio u kontakt s izvorima iz vrha HEP-a bliskima predsjedniku Uprave Frani Barbariću i ponudio im da makar neformalno iznesu svoju stranu priče i eventualne argumente kojima bi pobili tvrdnje o nezakonitim zapošljavanjima, ali se oni do zaključenja broja nisu odazvali.

Nacionalov izvor naveo je puna imena i prezimena još nekoliko osoba za koje tvrdi da su zaposlene u HEP-u upravo zahvaljujući Barbarićevoj intervenciji: “Imate primjer osobe L.S. (podaci poznati redakciji, op.a.) koja radi u uredu za upravljanje imovinom u HEP-u, a prije toga je s Barbarićem radila u jednom javno-bilježničkom uredu. Drugim riječima, on ju je doveo za sobom. Nadalje, tu je i slučaju osobe G.M. (podaci poznati redakciji, op.a.), inače članice HDZ-a Zaprešić koja je na parlamentarnim izborima 2016. bila 13. na listi HDZ-a u 1. izbornoj jedinici, kao tada najmlađa kandidatkinja. Tada je imala samo 23 godine i bila je apsolventica psihologije. U prilogu koji je tada o najmlađim kandidatima s listi objavljen na RTL-u naglasila je da su joj važni obitelji i vjera, a da će se, osim za mlade, kao kći stopostotnog ratnog vojnog invalida zalagati i za veterane. Ta je mlada HDZ-ovka danas zahvaljujući Barbariću zaposlena u službi za upravljanje ljudskim potencijalima HEP-a. A osim toga, tu je i slučaj osobe V. V. (podaci poznati redakciji, op.a.), zamjenice direktora u HEP-u d.d. čije bi se napredovanje također moglo preispitati, koja je u bliskim odnosima s Barbarićem.”

 

 

USKOK sada raspolaže informacijom da je Josipa Rimac krajem prošle godine najmanje dva puta osobno bila u uredu predsjednika Uprave Frane Barbarića na 7. katu upravne zgrade HEP-a

 

 

Riječ je o slučajevima koje trenutno nisu predmetom istrage USKOK-a jer je prvenstveno fokusiran na slučaj Josipe Rimac i njezine sestre Biserke Vujić.

No postavlja se pitanje zbog čega se u moru sumnjivih zapošljavanja u HEP-u fokus stavlja samo na taj slučaj sestre Josipe Rimac, dok se ostala sumnjiva zapošljavanja koja su prvenstveno išla po stranačkom ključu za sada preskaču. Jedan od najeklatantnijih primjera je onaj HDZ-ova generala Miljenka Filipovića koji je bez javnog natječaja, a po svemu sudeći i bez adekvatnih stručnih kvalifikacija, o čemu je Nacional već pisao, postavljen na mjesto predstojnika Ureda za korporativnu sigurnost. Nacional je još u veljači ove godine došao u posjed više internih dokumenata Hrvatske elektroprivrede koji su otkrili dotad nepoznate okolnosti pod kojima je unutar te velike državne tvrtke angažiran Filipović. Ti dokumenti svjedoče o tome kako se pod palicom HDZ-a u velikim državnim sustavima provodi eklatantno političko okupiranje osjetljivih funkcija, po svemu sudeći kako bi politički podobni pojedinci utjecali na lukrativne poslovne procese. To se zapasavanje jedne velike državne tvrtke u HEP-ovu slučaju izvelo na način koji sigurno neće pridonijeti popravljanju imidža HDZ-a u javnosti. Više izvora Nacionala bliskih HEP-u i Vladi tvrdilo je da je Filipović u HEP-u angažiran uz gotovo izravan blagoslov premijera Andreja Plenkovića, kao i da se Barbarić u HEP-u pozivao upravo na tu okolnost.

Nacional je, međutim, nedavno pisao i o tome kako presudni utjecaj na događanja u HEP-u i na Barbarića ima Krunoslav Katičić, novi glavni tajnik HDZ-a i prijatelj premijera Plenkovića. Barbarić i Katičić u prisnim su prijateljskim odnosima, a obojica potječu s otoka Hvara gdje imaju susjedne posjede.

Kad se to sve stavi u kontekst istrage o sumnjivom zapošljavanju, nema dvojbe da je USKOK trenutno tom problemu pristupio na način za koji se može tvrditi da je izrazito selektivan i usmjeren isključivo na Josipu Rimac, u kontekstu istrage u Aferi vjetroelektrane s ciljem da joj se produlji pritvor po drugim točkama optužnice.

Komentiraj