Josip Runjanin skladao je hrvatsku himnu. Bio je vojnik i glazbeni amater

Vojni časnik, glazbeni amater i autor melodije hrvatske himne ‘Lijepa naša domovino’ Josip Runjanin, rođen je 8. prosinca 1821. godine u Vinkovcima. Podrijetlom je bio iz pravoslavne obitelji, školu je pohađao u Vinkovcima i Srijemskim Karlovcima nakon čega se odlučio za vojničko zvanje. U vojsci Habsburške Monarhije dosegao je čin potpukovnika (njem.Oberstleutnant), a tijekom karijere sudjelovao u ratnim pohodima, osobito u Italiji. Kao predstavnik Prve banske pukovnije ušao je 1865. godine u Hrvatski sabor.

Dok je kao carski kadet služio u Glini, stekao je glazbenu naobrazbu kod vojnog kapelana te naučio svirati glasovir. Tamo je često zalazio u društvo ilirskih rodoljuba koji su održavali književne skupove i čitali radove ilirskih pisaca. Na tim skupovima prvi je puta čuo pjesmu ‘Horvatska domovina’ Antuna Mihanovića. Kao rođenom štokavcu, stihovi su mu odmah prirasli srcu te je na njih skladao melodiju.

Skladba je, prigodom velike izložbe Hrvatsko-slavonskoga gospodarskog društva 1891. godine, izabrana za hrvatsku himnu i to pod naslovom ‘Lijepa naša domovina’. Tada više ni Mihanović ni Runjanin nisu bili živi.
Runjanin je autor još nekoliko melodija, od kojih je osobito popularna bila ‘Ljubimo te naša diko’, skladana na temelju motiva arije iz Donizettijeve opere ‘Ljubavni napitak’. Ta skladba ima podnaslov ‘Hrvati svome banu’, a spjevana je u čast Josipu Jelačiću.

Komentiraj