Josip Mataija: “Nepropisno parkirana vozila spasila živote u Dubravi”

Voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa MUP-a Josip Mataija u srijedu je u emisiji ‘U mreži Prvog’ Hrvatskog radija komentirao prometnu nesreću koja se u ponedjeljak dogodila u Dubravi. Ta je nesreća specifična po tome da je vozač star 67 godina divljao po cesti.

“On je uoči ove nesreće i naleta na parkirana vozila, izazvao drugu prometnu nesreću. Na sreću jedan je pješak zadobio lakše ozljede, bilo je tu puno sreće u nesreći. Protiv vozača ide kazneno djelo za objesnu vožnju, predviđena je kazna do tri godine zatvora. Definitivno se radilo o velikoj brzini, tamo je ograničenje 50 km/h, a brzina je sigurno bila duplo veća”, rekao je Mataija dodavši da se točna brzina još utvrđuje.

Vozila su u ulici u Dubravi bila nepropisno parkirana, ali su ona zaustavila jureće vozilo da udari u pješake te su zapravo spasila život prolazniku. Iako je nesreću u Dubravi izazvao čovjek koji je 1954. godište, često se apostrofiraju mladi vozači koji često ginu na prometnicama. “Kao i svugdje u svijetu postoji problem mladih vozača. Ipak, moram reći da je i po tom pitanju puno napravljeno, ranijih godina su mladi vozači izazivali puno više nesreća, s puno teških posljedica. Oni su prošle godine izazvali 13% nesreća, gdje je stradalo ukupno 17% smrtno stradalih. Autoškole mogu biti najbolje na svijetu, ali one vam neće dati iskustvo. Da bi netko postao dobar vozač, mora prijeći određeni broj kilometara i steći iskustvo u određenim situacijama. Kada mladi polože, tu nastaju problemi. Posebno su problemi kada se vozi društvo, pa se vozač želi malo pokazati. Apelirao bih na roditelje da ipak nije dovoljno kada netko položi da mu daju ključ i kažu – evo ti sada idi. Nije loše i iskontrolirati kada se netko vrati iz izlaska, da se pogleda u kakvom je stanju on došao”, ističe Mataija.

Riječ je, dodaje, o kaznenom djelu za koje je predviđena kazna zatvora do tri godine. “Vidjet ćemo se što će ili neće morati platiti, ali ide se na kaznenu prijavu. Također, za vožnju 50 km/h iznad ograničenja, predviđena je novčana kazna od 10 do 20 tisuća kuna, a ako to ponavlja onda drugi puta 6 mjeseci oduzimanje vozačke dozvole”, poručio je.

Komentiraj