Josip Klemm, jedan od vođa braniteljskih prosvjeda i predsjednik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata, za Nacional komentira sastanak branitelja iz Savske 66 s premijerom Zoranom Milanovićem, ministrom obrane Antom Kotromanovićem i ministrom branitelja Predragom Matićem.

 

  • Josip Klemm za Nacional govori o rezultatima sastanka s premijerom
  • Branitelji još nisu donijeli odluku o odlasku iz Savske 66

NACIONAL: Kako ste zadovoljni sastankom s premijerom Milanovićem?

Za početak, zadovoljni smo što se sastanak dogodio. Mi kao hrvatski branitelji 225 dana smo tražili dijalog. To samo znači da su se stvari mogle riješiti još puno ranije. Drago nam je da smo pred premijerom Milanovićem i hrvatskom javnošću dobili priliku da iznesemo svoje probleme. Međutim, malo sam žalostan što sada ministar Matić govori kako su problemi koje smo iznijeli sitni. On bi trebao znati da je svaki individualni problem za tu obitelj najveći problem, a pogotovo u slučajevima kad supruge branitelja ostanu bez primanja zbog njegove takozvane pravne greške. Također, danas je nakon sastanka ponovno pokazao neosjetljivost prema određenim braniteljskim skupinama kao što su branitelji iz Hrvatskog vijeća obrane, ali i prema najugroženijim braniteljima koji su izgubili pravo na opskrbnine ili su im one smanjenje. Sudeći prema njegovim izjavama, ministru Matiću najveći je problem bio taj što smo mi došli na sastanak u svojim svečanim odorama.

NACIONAL: Hoće li branitelji nakon ovog sastanka otići iz Savske 66?

Mi smo na Markovom trgu pokazali da smo spremni otići odmah nakon postizanja dogovora. No, o odlasku iz Savske 66 nismo još donijeli konačnu odluku. Smatramo da smo sastankom u Banskim dvorima argumentima dokazali da su postojali opravdani razlozi za prosvjed te da smo u to uvjerili i premijera i ministra Kotromanovića. O daljnjim potezima i eventualnoj smjeni ministra Matića odlučit će premijer.

NACIONAL: Još uvijek tražite smjenu ministra Matića?

O tome će odlučiti premijer Milanović. Nama je najvažnije da smo njemu i hrvatskoj javnosti iznijeli svoje argumente te da ćemo to ponovno imati priliku učiniti sljedećeg ponedjeljka, uz prisustvo većeg broja zainteresiranih predstavnika udruga.

NACIONAL: Znači li to da će se pojaviti i neki novi zahtjevi?

Ne. Mi smo zadovoljni pokretanjem dijaloga i nadamo se da ćemo riješiti otvorena pitanja. Žalosni smo jedino što je moralo doći do neželjenih događanja na Markovom trgu da bi uopće moglo doći do tog dijaloga. Još bih jednom želio naglasiti da i mi osuđujemo postavljanje plinskih boca na Savskoj ulici.

NACIONAL: Tko je za to odgovoran?

U takvim situacijama netko je drugi trebao predvidjeti da je riječ o iznimno stresnoj situaciji, u kojoj branitelji teško mogu kontrolirati emocije. Ne opravdavam taj čin, bez obzira na to što su u pitanju bile prazne plinske boce. Međutim, daleko ranije, još prije 225 dana, netko je morao shvatiti da među hrvatskim braniteljima nažalost ima i ljudi koji su oboljeli od PTSP-a i da im ovakve situacije predstavljaju ogroman stres. Hvala bogu da se nije dogodila neka tragedija. No smatramo i da nije u redu da nam je policija rekla da nas neće dirati ako stanemo na ulaz crkve Sv. Marka, a onda je ipak nasrnula na nas. Budite uvjereni da branitelji nisu željeli takav scenarij.

Komentiraj