S dvije sride i jednom dvojkom, s ukupnih osam punata, slavodobitničkim ruhom se ukrasio Sinjanin Josip Čačija.

U nazočnosti velikog broja gledatelja iz cijele Hrvatske i državnog vrha, u nedjelju poslijepodne održana je 303. Sinjska alka – hrvatska viteška igra kojom se slavi pobjeda nad osmanskim osvajačima u 18. stoljeću, pri čemu je alkarski vojvoda Boško Ramljak u tradicionalnom obraćanju istaknuo činjenicu da se ovogodišnja Alka poklapa s obljetnicom vojno-redarstvene operacije “Oluja”, kojom je prije 23 godine oslobođena većina hrvatskog teritorija okupiranog od pubunjenih Srba.

U tradicionalnom obraćanju vojvoda je zahvalio svim sudionicima te oslobodilačke operacije, među kojima je bilo i puno Sinjana.

Pozdravljajući poimenice visoke uzvanike, Ramljak je posebna priznanja dao premijeru Andreju Plenkoviću, predsjednici Republike i vrhovnoj zapovjednici Oružanih snaga Kolindi Grabar Kitarović te izborniku hrvatske nogometne reprezentacije Zlatku Daliću koji je nagrađen posebnim pljeskom publike.

U svečanoj loži, uz državni vrh okupili su se ministri i saborski zastupnici, lokalni čelnici, ali i hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović, splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH Mirko Šundov, članovi diplomatskog zbora.

Vojvoda je Vladu pohvalio za povratak dostojanstva i vrijednosti Domovinskom ratu, “poljuljanih u nedavnoj prošlosti”, kadrovska rješenja kojima se iskazalo poštovanje prema braniteljima, pozitivne pomake na strateškoj razini kakvi se ne pamte od 90-ih godina, te afirmaciju “Oluje” kao legitimne i legalne vojno-redarstvene operacije.

Ustvrdio je i kako su ti ključni uspjesi ostvareni jer je u kadrovskoj križaljci ove vlade napokon bilo mjesta za istaknute ratne zapovjednike na čelu s legendarnim zapovjednikom 4. gardijske brigade Damirom Krstičevićem . “Kao hrvatski branitelj sada vidim pozitivne promjene i osjećam da se dostojanstvo vraća” , rekao je Ramljak zahvalivši na tome i ministru branitelja Tomi Medvedu.

Predsjednici Republike odao je priznanje  što ona, kao i cijeli državni vrh, “nijednom svojom gestom, činom ili propustom nije dovela u pitanje opravdanost, legalnost i legitimnost oslobodilačkih operacija, što nikada nije zatajila istinu o Domovinskom ratu i brutalnoj agresiji na Hrvatsku, od koje smo se imali pravo i obavezu braniti”.

“Nama hrvatskim braniteljima to je posebno važno jer je hrvatska sloboda skupo plaćena, desecima tisuća poginulih branitelja i civila, velikim brojem ranjenih i raseljenih kao i nesagledivom materijalnom štetom koju će osjećati generacije”, rekao je Ramljak.

Na kraju je i pohvalio hrvatsku nogometnu reprezentaciju na čelu s izbornikom Dalićem jer su pokazali kako se treba boriti za narod i domovinu.

“Cijeli svijet nam se divi, kao da smo se oslobodili svih kompleksa, zbacili sve okove i pokazali  tko smo i što smo”, rekao je alkarski vojvoda aludirajući na srebrnu medalju nogometne reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Rusiji i doček koji im je organiziran u domovini.

I ove godine na trkalištu je bilo 17 alkara, natjecanje je trajalo oko dva sata, a pobjednik je onaj alkar koji najviše puta kopljem pogodi alku “u sridu” u punom trku na konju. Čačija je pogodio dvije sride i jednu dvojku.

Sinjskom alkom obilježava se pobjeda nad osmanskim osvajačima 14. kolovoza 1715. kod Sinja. a ta je viteška igra 2010. upisana na UNESCO-ov popis nematerijalne svjetske baštine.

Komentiraj