JOSIĆ “Prosvjed nikada nije bio usmjeren protiv ljudi, nego protiv zločinaca”

Marko Mrkonjic/PIXSELL

Savjet za branitelje Grada Vukovara održao je u četvrtak konferenciju za novinare, na kojoj su govorili o prosvjedu u Vukovaru, najavljenom za 13. listopada.

Predsjednik Savjeta Tomislav Josić na početku konfernecije istaknuo je da je prosvjed isključivo vezan uz procesuiranje ratnih zločina te da je potpuno apolitičan, a na njega su pozvani apsolutno svi, bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost. Dodao je da su sve priče o tome da se radi o političkom prosvjedu zapravo manipulacija te da je njegova jedina svrha ubrzavanje procesuiranja ratnih zločina.

“Ovaj prosvjed od same ideje pa do sadržaja nikad nije bio usmjeren protiv ljudi, nego protiv zločinaca koje institucije nisu procesuirale”, rekao je Josić, dodavši da će prosvjed biti takav da će žrtve iznositi svoja potresna svjedočanstva, nakon čega će riječ dobiti gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, te da će oni biti jedini govornici na prosvjedu, a nisu predviđene nikakve glazbene izvedbe niti izvođači.

Josić je naglasio da na prosvjed nisu dobrodošle nikakve političke parole ili transparenti političkog sadržaja. Ne postoji opravdanje da se ne bude u Vukovaru toga dana. Jedan dan možete odvojiti da poslušate istinu i žrtve kojima se 27 godina zatvaraju usta”, rekao je Josić.

Na novinarsko pitanje stoji li iza prosvjeda Milijan Brkić, Josić je odgovorio kako je to ‘apsolutna glupost’. Što se tiče odluke HVIDRA-e i Hrvatskog generalskog zbora da ne sudjeluju na prosvjedu, Josić je rekao da se radi o čistoj politici. “Kako jedan čovjek koji je 25 godina saborski zastupnik HDZ-a i vodi HVIDRA-u može reći da je apolitičan?”, rekao je Josić, dodavši da zna da će puno pripadnika HVIDRA-e biti u Vukovaru.

Kazao je i kako na prosvjedu očekuje oko 15 tisuća ljudi.

Komentiraj