Još se ne zna tko je zapalio čovjeka u Maksimiru

Ni deset dana nakon homofobnog napada na šetača u zagrebačkom Maksimiru, policija ne zna tko je zapalio čovjeka koji je mirno šetao parkom.

“U suradnji s državnim odvjetništvom, provodimo izvide u vezi kaznenog djela nanošenja teške tjelezne ozljede u pokušaju”, kazali su za nacional.hr u utorak ujutro iz zagrebačke policije. “Kad bude novih informacija, obavijestit ćemo javnost”, dodali su u policiji.

U subotu, 26. prosinca navečer, dvojica nepoznati maskiranih muškaraca bacili su zapaljivo sredstvo, možda Molotovljev koktel, na šetača u zagrebačkom parku Maksimir. Prije toga su ga pitali ima li upaljač, a potom i to što radi u Maksimiru, na što im je odgovorio kako čeka prijatelja. Kada je prošao pored njih, zapalili su ga. “Nakon par koraka počeo sam gorjeti. Nešto me pogodilo u prsa, valjda molotovljev koktel. Vatra je bila na meni i počela se širiti”, ispričao je napadnuti za Jutarnji list od 29. prosinca.

Iz policije su za nacional.hr istoga dana kazali kako “kriminalistička obrada traje”. “Nemamo ništa novo. Istražujemo u nekoliko pravaca, ali ne želimo nagađati. Čim budemo znali nešto više, javit ćemo vam se”, izjavila je u utorak prije podne za nacional.hr glasnogovornica Policijske uprave zagrebačke Marija Goatti. Prošlo je tjedan dana, a ništa novo nije se doznalo.

Sanja Juras: “Napad u Maksimiru pokušaj je teškog ubojstva”

Novih saznanja nemaju ni LGBT udruge, koje je napad užasnuo.

Zagreb Pride nazvao je taj napad “najstrašnijim napadom na hrvatsku LGBTIQ zajednicu u posljednjih 20 godina”, počinjenim iz “čiste homofobne mržnje”. “Ne želimo da ovakvo homofobno nasilje ostane neprocesuirano. Stoga, Zagreb Pride od zagrebačke kriminalističke policije traži da hitno pronađe počinitelje i podigne kaznenu prijavu za odgovarajuće kazneno djelo u svezi sa zločinom iz mržnje”, priopćio je Zagreb Pride, zahtijevajući “od policije hitnu i oštru reakciju kako bi se svi zagrebački javni prostori, parkovi, trgovi i ulice zaštitili od napada na građane” od strane “desničarskih bandi”.

Sanja Juras iz lezbijske udruge Kontra izjavila je 29. prosinca za nacional.hr kako Kontra “zahtijeva da se počinitelji hitno pronađu, te da se ovaj slučaj sankcionira sukladno odgovarajućem zakonodavstvu, prema Kaznenom zakonu, kao zločin iz mržnje”. “Riječ je, uvjereni smo, o teškom ubojstvu u pokušaju, i to zbog stjecaja više kvalifikatornih okolnosti, jer je riječ o okrutnom i podmuklom napadu motiviranom mržnjom prema osobama LGBT orijentacije”, kazala je za Juras.

Sudeći po izjavi policije u utorak, trenutna kvalifikacija napada bitno je blaža od ove koju zahtijeva udruga Kontra.

Komentiraj