‘Još ne znamo kamo će 400 Zagrepčana kad se 1. rujna studenti usele u Dom u Cvjetnom’

Mario Župan, savjetnik ravnatelja SC-a, za Zagreb News upozorava na problem građana čiji su domovi stradali u potresu, a smješteni su u Domu

 

Studentski centar je, nakon raspisanog natječaja koji je bio otvoren do 29. srpnja, zaprimio otprilike 10.500 prijava za subvencionirani studentski smještaj. Iako još nije poznato hoće li se nastava odvijati na fakultetima ili putem interneta, studentski domovi za dolazak studenata trebaju biti spremni 1. rujna. Dio smještajnog kapaciteta u Studentskom domu Cvjetno naselje, točnije dva paviljona, još uvijek služi za privremeni smještaj oko 400 građana pogođenih potresom. Studentski centar od ožujka daje uslugu smještaja i prehrane prema MUP-ovu nalogu i imobilizaciji, a troškove im pokriva Vlada. Iako su građani početno smješteni u treći paviljon, zbog deratizacije, dezinfekcije i popravljanja štete u trećem paviljonu raspoređeni su u prvi i drugi paviljon. Budući da Studentski centar u dva paviljona najesen planira smjestiti studente, postavlja se pitanje kamo će građani pogođeni potresom. Iako je gradonačelnik Milan Bandić prije 20-ak dana na press konferenciji Stožera civilne zaštite rekao da će se po hitnom postupku riješiti smještaj građana pogođenih potresom, iz Studentskog centra nemaju informaciju kako će to biti riješeno. “Na dnevnoj bazi s Gradom Zagrebom, Ministarstvom prostornog uređenja i imovine, Crvenim križem i Stožerom civilne zaštite razmjenjujemo podatke. Oni znaju da počinje akademska godina i da se studenti trebaju useliti u smještajni kapacitet. Nadamo se da će za 10 do 15 dana Grad i Ministarstvo doći do nekog rješenja za te građane. Svaki građanin koji je smješten kod nas ima specifičnu situaciju, neki su najmoprimci, nekima je stradala druga nekretnina. Od građana koji su stradali u potresu, njih oko 250 ne ispunjava uvjete natječaja za zamjenski smještaj, a 150 ih nije ni predalo dokumentaciju”, objasnio je Mario Župan, savjetnik ravnatelja Studentskog centra za studentska pitanja.

Ove godine pristiglo je oko 10 posto više prijava za subvencionirani smještaj nego prošle godine, a 17. kolovoza studenti će saznati rezultate natječaja. “Studentski centar, sukladno raspisanom natječaju, ima 6935 kreveta za subvencionirani studentski smještaj. U ovom trenutku, od tog broja problem nam je 490 kreveta u Cvjetnom naselju gdje su smješteni građani pogođeni potresom. Oni su smješteni u prvom i drugom paviljonu i nadamo se da će Grad Zagreb i Vlada Republike Hrvatske naći rješenje da ih iselimo do 1. 9. Na Lašćini obnavljamo 120 kreveta koji su stradali u potresu i nadamo se da će biti spremni za studente do početka akademske godine i da ćemo imati i taj kapacitet na raspolaganju. Zaprimili smo oko 10.500 prijava za subvencionirani smještaj. Bez obzira na sve kapacitete koje imamo, nedostaje nam oko 3500 kreveta da bismo u potpunosti zadovoljili sve potrebe svojih studenata”, rekao je Župan.

Malo veći broj prijava za subvencionirani smještaj Župan pripisuje koronavirusu i gospodarskoj krizi u koju smo već ušli. “Financijska situacija je malo lošija nego prošle godine među studentima. To vidimo prema padu prihoda Student-servisa. Manja je potražnja poslova u ugostiteljstvu i IT uslugama zbog krize – koja nije zadesila samo Hrvatsku nego i svijet.”

Budući da zakon o obnovi tek treba biti donesen, a iz Grada i Ministarstva još uvijek nemaju rješenje za zamjenski smještaj, ostaje pitanje hoće li građani pogođeni potresom početkom akademske godine ostati bez smještaja.

Komentiraj