JOŠ MNOGO TOGA NEPOZNATO Tim znanstvenika stvorio polusintetičku bakteriju s najmanje gena

Autor:

Screenshot YouTube

Znanstvenici su napravili još jedan korak u stalnom nastojanju da razumiju genetsku osnovu života, nakon što je tim predvođen američkim genetičarem Craigom Venterom u laboratoriju stvorio polusintetičku, funkcionalnu bakteriju sa samo 500 gena.

Taj broj gena manji je nego u bilo kojoj poznatoj bakteriji u prirodi, piše BBC.

Znanstvenici kažu da im je cilj pomaknuti granice u fundamentalnom znanju, što bi moglo dovesti do novih lijekova i ostalih kemijskih spojeva.

“Naša dugoročna vizija je stvoriti sintetičke organizme kojima možete dodati specifične funkcije”, rekao je Daniel Gibson, suautor studije objavljene u znanstvenom časopisu Science.

“Smatramo da bi te stanice bile vrlo korisne u brojnim industrijskim primjenama, od medicine do biokemije, biogoriva, prehrane i poljoprivrede”, dodao je.

Nakon niza pokušaja i promašaja, modificirana bakterija Mycoplasma ili Syn 3.0 može živjeti sa samo 473 gena, pola manje nego divlja vrsta te bakterije i oko 50 gena manje u odnosu na srodnika Mycoplasmu genitalium, koja ima najmanje gena od svih neovisnih organizama poznatih znanosti.

Radi usporedbe, složeniji organizmi poput biljaka i životinja imaju desetke tisuća gena koji upravljaju njihovim životom, piše BBC.

Od 473 gena, njih 149 su znanstvenicima potpuna nepoznanica i ne zna se čemu služe, pa su u tijeku istraživanja kako bi se ta praznina popunila.

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)