Još jednom odgođen zatvor Horvatinčiću, čeka se vještačenje

Poduzetnik Tomislav Horvatinčić, kojemu je zbog bolesti dva puta odgođen odlazak na odsluženje zatvorske kazne zbog nesreće na moru u kojoj je poginulo dvoje ljudi iz 2011. godine, ići će u zatvor tek kad se vještačenjem utvrdi imaju li hrvatske bolnice mogućnost da izvedu operaciju koju Horvatinčiću treba, objavio je Večernji list.

Horvatinčićeva je obrana dosad dvaput uspjela dobiti odgodu odlaska svog branjenika u zatvor, tvrdeći da treba na operaciju u inozemstvo te su tvrdili da se taj operativni zahvat ne može napraviti nigdje u Hrvatskoj, a pogotovo ne u Bolnici za osobe lišene slobode (BOLS).

Horvatinčić u četvrtak treba u zatvor, opet je tražio odgodu zbog bolesti

Te je tvrdnje potvrdio i BOLS, koji je zagrebačkom Županijskom sudu poslao dopis u kojem je pojasnio da oni nemaju mogućnosti izvesti operaciju koja je Horvatinčiću potrebna kao ni pružiti mu postoperativnu skrb. “Stoga je sutkinja za izvršenje kazne zatvora zatražila novo vještačenje, koje bi trebalo utvrditi imaju li hrvatske bolnice mogućnost da izvedu operaciju koju Horvatinčiću treba. On tvrdi da nemaju jer ga već godinama operira liječnik u inozemstvu, no ako se ispostavi da se spomenuti operativni zahvat može izvesti i u Hrvatskoj, to će onda vjerojatno značiti da bi se Horvatinčić po potrebi s izdržavanja kazne vozio na liječenje”, piše Večernji list i dodaje da će sud, “kada dobije tražene podatke”, odlučiti hoće li i kada Horvatinčić ići na izdržavanje kazne”.

Horvatinčić je u prosincu prošle godine pravomoćno osuđen na četiri godine i 10 mjeseci zatvora, jer je 2011. svojim brodom izazvao nesreću na moru, u kojoj je poginuo talijanski bračni par Salpietro. Suđenje je trajalo dugo i ponavljalo se tri puta: na prvom suđenju koje je okončano 2015. bio je osuđen na uvjetnu kaznu od 20 mjeseci zatvora uz rok kušnje od tri godine. Sutkinja Maja Šupe tada je obrazložila da je Horvatinčić lakomisleno upravljao jahtom brzinom od 25 čvorova, što je dovelo do udara u talijansku jedrilicu. Osuđen je zbog nehaja, a ne da je djelo počinio iz neizravne namjere kako ga se teretilo optužnicom. Tom presudom sutkinja Šupe nije prihvatila njegovu obranu sinkopom, a uvjetna kazna obrazložena je nizom olakotnih okolnosti – od niza zdravstvenih tegoba okrivljenika, preko njegova iskazanog žaljenja do izražene spremnosti da materijalno obešteti obitelj stradalih. Tu je presudu Županijski sud u Zadru ukinuo, smatrajući da nije dovoljno dobro utvrđeno je li Horvatinčić u vrijeme nesreće bio ubrojiv ili ne. Na ponovljenom suđenju sutkinja Šupe ga je u listopadu 2017. oslobodila krivnje, ovaj put prihvativši obranu sinkopom. No i ta je presuda ukinuta, pa je Horvatinčić u prosincu prošle godine osuđen na četiri godine i deset mjeseci zatvora.

Komentiraj