‘Još ćemo mjesecima raditi na novom Ovršnom zakonu’

HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković sinoć je gostovao u RTL Direktu, gdje je komentirao izbor nobog glavnog držđavnog odvjetnika i Ovršni zakon.

Upitan znači li da je sudbina Dinka Cvitana bila odlučena davno prije, s obzirom da već dvije godine nije pozvan u Sabor kako bi podnio izvješće, Bošnjaković kaže da nije. “U zadnje dvije godine smo imali prijevremene izbore i polublokadu rada Sabora, bilo je i problema s Agrokorom. Više je to stjecaj okolnosti, nego namjera. Dinko Cvitan je podnio izvješće na vrijeme, Vlada je odgovorila na vrijeme, ali okolnosti su bile specifične”, odgovorio je Bošnjaković.

Dodao je i da nije relevantno što je Cvitan za kriminalna djela optužio HDZ-ove koalicijske partnere Tomislava Sauchu i Milana Bandića, bez čijih ruku nema ni HDZ-ove Vlade. “Cvitanu je istekao mandat i mi smo kao Vlada u prilici predložiti novog kandidata i u Draženu Jeliniću vidimo reference koje zaista odskaču i daju nam vjeru da ćemo imati kvalitetnog Glavnog državnog odvjetnika”, objasnio je.

Najavio je izradu novog Zakona o kaznenom postupku, koji bi, kaže, trebao detektirati koje su nam najslabije točke u kaznenom postupku. Mijenjat će se i Zakon o USKOK-u, jer se USKOK sada bavi nižim predmetima, a trebao bi se baviti najsnažnijim predmetima organiziranog kriminala i korupcije.

Na pitanje što je zapelo oko Ovršnog zakona, na kojem se već mjesecima radi, Bošnjaković kaže da će se još mjesecima na njemu raditi jer je to veliki dokument. “Ali pripremamo mjere kroz izmjene Zakona o stečaju potrošača koje će pomoći ljudima. Otpis dugova je jedno, a drugo je da ćemo omogućiti građanima koji su blokirani dulje od tri godine i za iznos manji od 20.000 kuna da kroz ubrzani stečajni postupak u razdoblju od šest mjeseci do godine dana izaći iz tih problema. To je po našim evidencijama između 80 i 100 tisuća građana”, zaključio je Bošnjaković.

Komentiraj