JORDANSKI KRALJ Naša zemlja je pred ‘točkom pucanja’ zbog stotina tisuća izbjeglica

EPA/JAMAL NASRALLAH

Jordanski kralj Abdulah rekao je da je njegova zemlja pred ‘točkom pucanja’ zbog velikog priljeva izbjeglica. Stotine tisuća ljudi iz Sirije dolazi u jordan, a kralj kaže kako je pritisak na socijalne službe, infrastrukturu i ekonomiju ogroman.

“Prije ili kasnije, ta brana će puknuti”, rekao je Abdulah za BBC. Dodao je kako će međunarodna zajednica morati ponuditi više pomoći ako i dalje želi da Jordan prima izbjeglice. Ujedinjeni narodi traže 7.7 milijardi dolara za humanitarnu pomoć ljudima u Siriji i susjednim zemljama. Ipak, prošle godine, samo 43% od traženih 2.9 milijardi dolara bilo je odobreno.

U Jordanu se nalazi 635 tisuća izbjeglica, od 4.6 milijuna Sirijaca prijavljenih kao izbjeglice UN-u. Jordan je objavio kako još više od milijun Sirijaca živi u Jordanu, uključujući one koji su u zemlju stigli prije 2011. godine.

Abdulah je rekao kako Jordanci pate zbog priljeva izbjeglica – 25% državnog proračuna troši se na pomoć izbjeglicama, a mnogi ne mogu naći posao. Dodao je kako je Europi trebao dolazak više od milijuna migranata i izbjeglica kako bi europske zemlje shvatile pritisak s kojim se susreo i Jordan.

Komentiraj