EPA/JAMAL NASRALLAH

JORDANSKI KRALJ Naša zemlja je pred ‘točkom pucanja’ zbog stotina tisuća izbjeglica

Jordanski kralj Abdulah rekao je da je njegova zemlja pred ‘točkom pucanja’ zbog velikog priljeva izbjeglica. Stotine tisuća ljudi iz Sirije dolazi u jordan, a kralj kaže kako je pritisak na socijalne službe, infrastrukturu i ekonomiju ogroman.

“Prije ili kasnije, ta brana će puknuti”, rekao je Abdulah za BBC. Dodao je kako će međunarodna zajednica morati ponuditi više pomoći ako i dalje želi da Jordan prima izbjeglice. Ujedinjeni narodi traže 7.7 milijardi dolara za humanitarnu pomoć ljudima u Siriji i susjednim zemljama. Ipak, prošle godine, samo 43% od traženih 2.9 milijardi dolara bilo je odobreno.

U Jordanu se nalazi 635 tisuća izbjeglica, od 4.6 milijuna Sirijaca prijavljenih kao izbjeglice UN-u. Jordan je objavio kako još više od milijun Sirijaca živi u Jordanu, uključujući one koji su u zemlju stigli prije 2011. godine.

Abdulah je rekao kako Jordanci pate zbog priljeva izbjeglica – 25% državnog proračuna troši se na pomoć izbjeglicama, a mnogi ne mogu naći posao. Dodao je kako je Europi trebao dolazak više od milijuna migranata i izbjeglica kako bi europske zemlje shvatile pritisak s kojim se susreo i Jordan.

Komentiraj