Jordanci biraju novi parlament u jeku pandemije i ekonomske krize

Jordanci biraju u utorak novi saziv parlamenta na izborima koji se održavaju u vrijeme dok se ta kraljevina bori s rastućim brojem zaraženih koronavirusom.

Više od 4,6 milijuna birača registrirano je na ovim izborima. Oni trebaju izabrati Zastupnički dom, koji ima 130 mjesta. Očekuje se mali odaziv u jeku raširenih kritika na račun vlade zbog upravljanja pandemijom.

Neki su gnjevni zbog toga što se izbori uopće održavaju s obzirom da je kraljevina nametnula česta zatvaranja tijekom vikenda, produžila noćni policijski sat te zatvorila škole i obustavila neke poslovne aktivnosti.

Takva sporadična ograničenja pojačala su pritisak na gospodarstvo, koje u velikoj mjeri ovisi o pomoći.

Četverodnevno zatvaranje počet će u utorak navečer, kada ljudima neće biti dopušten izlazak iz kuća. Vlada kaže da je svrha te mjere spriječiti velika okupljanja i proslave kandidata koji odnesu pobjedu na izborima.

Jordan ima oko 110.000 zaraženih koronavirusom, a 1295 ljudi je umrlo, od kojih 98 posto u zadnja dva mjeseca.

Kako bi ohrabrilo birače, Neovisno izborno povjerenstvo je priopćilo da je poduzelo mjere kako bi osiguralo socijalno distanciranje i spriječilo gužve.

Birači moraju imati zaštitne maske na biralištima i svaka osoba će dobiti rukavice i olovku.

Birališta su otvorena u sedam sati (6 sati po srednjoeuropskom vremenu) a zatvorit će se 12 sati kasnije, iako je moguće i dvosatno produženje.

Komentiraj