Jokić: “Moramo učiniti sve da škole ostanu otvorene”

Ravnatelj Instituta za društvena istraživanja Boris Jokić izjavio je za HTV kako treba učiniti sve da škole ostanu otvorene.

“Najvažnije je da se ide u školu i to zbog više razloga: jedan je odgojno-obrazovni, a drugi je psihosocijalni, kako za učenike tako i za odgojno obrazovne radnike. Istraživanje je pokazalo da su učinci pandemije negativni za psihičko zdravlje srednjoškolaca, za tjelesno zdravlje osnovnoškolaca, za ravnotežu između profesionalnog i osobnog života nastavnika, i trebamo učiniti sve što je u našoj moći da vrata škola ostanu otvorena, a da učenici i nastavnici budu ondje”, kazao je Jokić.

“Znam za sebe i svoje kolege, nas je ponekad trebalo natjerati u školu. Današnje generacije, slijedom pandemije, shvatile su da je škola odlično okružje, gdje se uči zanimljivije, razumljivije, sadržajnije, bolja je povratna informacija. To je mjesto i gdje se druže. Za mlade ljude socijalni kontakti su najvažniji za strukturu njihovih života. Učinimo sve da ta škola bude što dulje ovakva kakva je bila danas – sretna, otvorena i za dobrobit svih”, dodao je Jokić.

Zbog tri manjkava polugodišta postoje rupe u znanju, a Jokić kaže da se one razlikuju s obzirom na dob učenika i predmete. “U razrednoj nastavi ona je relativno najmanja, što idete gore u obrazovnoj vertikali ona se povećava. Ponajveća je u STEM predmetima, matematici i stranim jezicima, što je bilo za očekivati. Dijagnoza je odlična stvar. Nevjerojatno je da je Hrvatska uspjela imati dijagnozu što se događa u školama, mnoge europske zemlje nisu. Međutim, osim dijagnoze, ona nam omogućuje da sada djelujemo”, rekao je Jokić i uputio apel Ministarstvu znanosti i obrazovanja: “Dati razdoblje nastavnicima da odmjere i adresiraju te nedostatke, imamo dopunsku i dodatnu nastavu, one se trebaju delimitirati, treba se platiti nastavnicima da dodatno rade u školama, a nakon toga ovisno što smo dobili treba adresirati ovu školsku godinu reducirajući sadržaje, izdvajajući glavne sadržaje koje treba dubinski obraditi i na taj način pokrpati nedostatke i omogućiti adekvatan razvoj mlade osobe”, poručio je Jokić.

Komentiraj