Johnsonovi prijedlozi ne nude polazište za finaliziranje sporazuma o Brexitu

Europska unija je odbila britanski zahtjev za razgovorima o Brexitu ovog vikenda nakon što je premijer Boris Johnson ponovio svoju predanost izlasku Velike Britanije iz Unije 31. listopada unatoč mogućem nepostizanju dogovora.

Europska komisija navodi da Johnsonovi novi prijedlozi za Brexit ne nude nikakvo polazište za finaliziranje sporazuma, objavio je Sky News.

Razgovori o Johnsonovom planu kojim bi se zamijenio irski backstop neće se održati ovog vikenda. Ujedinjeno Kraljevstvo “dobit će novu priliku za detaljno predstavljanje svojih prijedloga u ponedjeljak”, rekla je glasnogovornica Komisije Natasha Bertaud.

Johnson ponavlja da neće tražiti novu odgodu Brexita.

“Novi sporazum ili bez sporazuma. Bez odgode. #ProvedimoBrexit #Izlazak31.listopada”, tvitao je u petak britanski premijer.

Ipak, njegova vlada je prvi put u petak priznala da će Johnson poslati pismo Uniji u kojemu će zatražiti odgodu Brexita ako se dogovor o ‘razvodu’ ne postigne do 19. listopada.

“Sljedeći tjedan ćemo saznati hoće li doći do preokreta”, rekao je glavni Johnsonov savjetnik Dominic Cummings, piše The Times.

Komentiraj