Johnson vrši pritisak na laburiste u vezi izbora

Britanski premijer Boris Johnson je zatražio u petak od šefa oporbe Jeremyja Corbyna da “se ponaša kao muškarac” i prihvati prijevremene parlamentarne izbore kako bi se Brexit pokrenuo s mrtve točke.

Šest dana prije sadašnjeg roka, Europljani su prošlog tjedna odgodili odluku o duljini odgode koju namjeravaju odrediti kako bi izbjegli izlazak Velike Britanije iz EU bez sporazuma uz visoke gospodarske opasnosti.

Bez parlamentarne većine, konzervativac Boris Johnson, da bi ispunio svoje obećanje o Brexitu 31. listopada, želi u ponedjeljak organizirati glasanje o održavanju prijevremenih parlamentarnih izbora 12. prosinca. Za to mu treba dvotrećinska većina zastupnika i podrška laburističke oporbe.

“Vrijeme je da se Jeremy Corbyn ponaša kao muškarac”, rekao je konzervativni čelnik na Sky Newsu. Rekao je da je njegovo obećanje Brexita 31. listopada “još uvijek moguće. Nažalost to ovisi o tome što će reći EU”, dodao je.

Jeremy Corbyn je u četvrtak navečer rekao da njegova stranka neće glasati za izbore sve dok postoji prijetnja izlaska bez dogovora.

Nakon sastanka veleposlanika 27 zemalja članica u petak ujutro, Europljani su vratili lopticu Londonu. Prema nekoliko europskih izvora, novi sastanak veleposlanika bit će održan u ponedjeljak ili utorak kako bi odlučili o trajanju treće odgode Velikoj Britaniji za izlazak iz EU.

“Rad se nastavlja sljedećih dana”, rekla je glasnogovornica Europske komisije Mina Andeeeva, dok je pregovarač EU za Brexit Michel Barnier ocijenio “izvrsnim” razgovore između veleposlanika 27-orice u petak.

Komentiraj