Johnson upozorio Macrona da neće biti odgode Brexita

Britanski premijer Boris Johnson upozorio je Emmanuela Macrona da neće biti odgode Brexita planiranog za 31. listopada, istaknuvši da je to “posljednja prilika” za postizanje dogovora, rekao je u nedjelju glasnogovornik Downing Streeta.

Čelnik britanske vlade rekao je francuskom predsjedniku u telefonskom razgovoru da se “EU ne treba zavaravati da će Ujedinjeno Kraljevstvo ostati u EU-u nakon 31. listopada”.

Boris Johnson je opetovao da neće zatražiti novu odgodu Brexita, premda ga zakon koji je nedavno prihvatio britanski parlament obvezuje da ga zatraži ako se ne dogovori s EU-om.

Taj je zakon Boris Johnson nazvao “činom kapitulacije” ocijenivši da slabi britanski položaj u pregovorima o Brexitu.

“Ujedinjeno Kraljevstvo je dalo veliku i važnu ponudu, ali je došlo vrijeme da Komisija (europska) pokaže volju za dogovor”, rekao je izvor u Downing Streetu.

I upozorio: “U protivnom će Ujedinjeno Kraljevstvo otići bez dogovora. Zakon o kapitulaciji i njegovi autori potkapaju pregovore, ali ako europski čelnici jamče da će to spriječiti ‘no deal’, bit će to povijesni nesporazum”, dodao je taj izvor.

Boris Johnson je u srijedu iznio svoj plan za Brexit koji je Bruxelles dočekao sa skepsom jer u njemu nalazi nekoliko “problematičnih” točaka.

Tijekom vikenda je razgovarao s nekoliko europskih čelnika, među kojima s finskim, nizozemskim i portugalskim kolegom te s francuskim predsjednikom.

Nepunih mjesec dana do izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije i prije europskog sastanka na vrhu 17. i 18. listopada Johnson je rekao Macronu da je ovo “posljednja prilika za dogovor – koji žele obje strane – kako bismo mogli ići dalje i graditi novo partnerstvo Ujedinjenog Kraljevstva i EU-a”, rekao je glasnogovornik Downing Streeta.

“No da bi to bilo moguće EU mora načiniti iste ustupke kakve je Ujedinjeno Kraljevstvo načinilo zadnjih tjedana i mjeseci”, rekao je Johnson.

Francuski predsjednik je u nedjelju rekao britanskom premijeru da će se pripremiti izvješće o stanju pregovora “do kraja idućeg tjedna kako bi se ocijenilo je li moguć dogovor” o Brexitu, priopćila je Elizejska palača.

Boris Johnson u ponedjeljak nastavlja razgovore s europskim čelnicima a njegov ministar za Brexit Steve Barclay koji je u nedjelju boravio u posjetu Nizozemskoj, do utorka će obilaziti europske prijestolnice.

Njegov diplomatski savjetnik David Frost održat će pak nove razgovore s Europskom komisijom.

Komentiraj