Johnson tvrdi da britanska vlada ne blokira izvoz cjepiva

Britanski premijer Boris Johnson odbacio je u srijedu sugestije da britanska vlada blokira izvoz cjepiva protiv covida-19 ili sastojaka za njih, kako je ustvrdio predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

“Prema tome želim ispraviti sugestiju predsjednika Europskog vijeća da Ujedinjeno Kraljevstvo blokira izvoz cjepiva”, rekao je Johnson na tjednom aktualnom satu u britanskom parlamentu.

“Da budem jasan: nismo blokirali izvoz niti jednog cjepiva protiv covida-19 ni njegovih sastojaka”.

“Ova pandemija svrstala nas je sve na istu stranu u borbi za globalno zdravlje, protivimo se nacionalizmu u pogledu cjepiva u svim njegovim oblicima”, naglasio je.

Britanska vlada pozvala je s tim u vezi na razgovor veleposlanika EU-a.

Europski diplomatski dužnosnici bili su pozvani na razgovor s dužnosnicima Foreign Officea u srijedu ujutro u Londonu, potvrdio je glasnogovornik Komisije Peter Stano u Bruxellesu, ne komentirajući rezultat sastanka.

U svjetlu kritika što je EU blokirao izvoz 250.000 doza cjepiva Australiji prošli tjedan, predsjednik Europskog vijeća Charles Michel optužio je Britaniju i SAD za nacionalizam u pogledu cjepiva.

Britanija i SAD “uveli su otvorenu zabranu izvoza cjepiva ili njihovih sastojaka proizvedenih na svojem teritoriju”, optužio je u blogu, što je London odmah zanijekao.

Britanija je ipak ograničila izvoz više lijekova koji su važni za liječenje covida-19.

EU zadnjih tjedana naglašava da je unatoč sustavu kontrole izvoza velik proizvođač i izvoznik cjepiva.

To nije slučaj s Britanijom, tvrdi visoki europski zastupnik Manfred Weber, pozivajući London da pokaže EU-u “podatke o izvozu cjepiva u Europu i drugdje”.

Pfizer/BioNTech poslao je osam milijuna doza iz Europe u Britaniju, objavio je Weber na Twitteru u srijedu.

Komisija je u srijedu odbila objaviti koliko je cjepiva izvezeno iz EU-a.

Komentiraj