Johnson obećao potporu Srbiji u eurointegracijama iako Britanija izlazi iz Europoske unije

Srdjan Ilic/PIXSELL

Britanski šef diplomacije Boris Johnson poručio je u četvrtak u Beogradu da će Velika Britanija ostati prijatelj Srbije iako izlazi iz Europske unije te da će joj davati potporu na putu eurointegracija.

Johnson je na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji prije radne večere s predsjednikom vlade Srbije Aleksandrom Vučićem izjavio da izlazak Velike Britanije iz EU-a ne znači da napušta Europu, naglasivši da njegova zemlja ostaje posvećena prijateljskim odnosima s europskim zemljama, uključujući i Srbiju.

Britanski šef diplomacije poručio je da će Velika Britanija nastaviti podupirati Srbiju na njezinu putu ka Europskoj uniji.

“Ostajemo prijatelji Srbije i zahvalan sam što ste rekli da ćemo pojačati i intenzivirati naše odnose na svim razinama”, rekao je Johnson, poručivši da brojne britanske poslovne ljude zanima poslovanje u Srbiji koja je, kako je rekao, postigla veliki politički napredak i ekonomski uspjeh.

Vučić je naglasio kako je iznimno važno da se odnosi Velike Britanije i Srbije unaprijede na svim razinama.

“Siguran sam da imamo puno šansi za poboljšanje ekonomske suradnje i sigurnosti”, rekao je Vučić, istaknuvši da je Britanija prisutna na zapadnom Balkanu “mnogo duže od 50 ili stotinu godina”, te da je Srbiji potrebna “kao država koja će uvijek pružati potporu stabilnosti regije”.

Razmijenivši nekoliko komentara u vezi prijateljstva i rivalstva dvojice tenisača koji su u vrhu svjetske ATP liste – Novaka Đokovića i Andyja Murraya – Johnson i Vučić uzeli su ih za primjer kako i “dvije zemlje mogu surađivati i postizati sve više”.

“Ovo je staro prijateljstvo koje je produktivno. To je odnos koji raste i oduševljen sam što sam u Beogradu da nadograđuem to prijateljstvo”, zaključio je Johnson.

Britanski šef diplomacije u okviru svoje turneje poslije Zagreba i Prištine doputovao je u četvrtak u Beograd i ranije, prije radne večere s premijerom Srbije, razgovarao je sa šefom diplomacije Ivicom Dačićem i predsjednicom Skupštine Srbije Majom Gojsković.

Komentiraj