Britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson izjavio je u srijedu u Sarajevu kako izlazak njegove zemlje iz članstva u Europskoj uniji neće smanjiti zanimanje Velike Britanije za zapadni Balkan obećavši nastavak snažnog angažiranja zemlje na osiguranju trajne stabilnosti u tom dijelu Europe.

“Najvažnija poruka je da mi možda napuštamo EU ali ne napuštamo Europu i ostajemo predani sigunosti, stabilnosti i napretku našeg kontinenta”, kazao je Johnson novinarima nakon sastanka s ministrom vanjskih poslova BiH Igorom Crnadkom.

Johnson je doputovao u dvodnevni službeni posjet BiH kako bi se sastao s najvišim dužnosnicima te zemlje i to je ujedno njegov prvi dolazak u Sarajevo u svojstvu šefa britanske diplomacije.

Johnson je istaknuo kako se njegova poruka o zainteresiranosti Britanije za stabilnost zapadnog Balkana svakako odnosi i na BiH pri čemu je od ključnog značenja nastavak potpore provedbi reformi koje bi osugurale trajnu stabilnost te države.

Johnson drži kako gospodarske reforme moraju dobiti primarno značenje pri čemu posebnu pozornost treba posvetiti otvaranju novih radnih mjesta u privatnom sektoru. Ocijenio je kako prioritet u slučaju BiH treba biti upravo na rješavanju gospodarskih pitanja jer će se time, kako tvrdi, automatski stvoriti uvjeti i za rješavanje političkih problema.

Britanija je zajedno s Njemačkom 2015. formalno pokrenula inicijativu za novi pristup Europske unije BiH čiji je cilj bio da se umjesto inzistiranjem na rješavanju krupnih političkih problma stanje u toj zemlji počne stabilizirati kroz program gospodarskih i socijalnih reforma čime bi se postupno otvorila godinama blokirana perspektiva članstva BiH u Uniji.

Na to je u srijedu podsjetio Crnadak konstatirajući kako je Velika Britanija 2015. odigrala jednu od ključnih uloga podupirući novu europsku strategiju.

Iako je nakon toga uslijedio rerefendum koji sada vodi konačnom izlasku Britanije iz EU Crnadak je uvjeren kako to neće oslabiti veze između Sarajeva i Londona.

Crnadak je najavio kako će upravo Velika Britanija 2018. biti domaćin međunarodne konferencije o zapadnom Balkanu koja se planira kao dio Berlinskog procesa jačanja odnosa najsnažnijih europskih država s tom regijom.

Komentiraj