JOHNSON: “Emocije koje je potaknula Floydova smrt ne mogu se ignorirati”

Britanski premijer Boris Johnson rekao je da emocije koje je potaknula smrt Georgea Floyda ne mogu biti ignorirane te da britanska vlada mora učiniti više u borbi protiv predrasuda prema crncima i drugim manjinskim etničkim skupinama, dok je osudio uništavanje javnih spomenika i napade na policiju.

Smrt nenaoružanog Afroamerikanca Floyda izazvala je prosvjede širom svijeta protiv policijske brutalnosti.

Više od 10 tisuća ljudi sudjelovalo je u prosvjedima protiv rasizma širom Velike Britanije za vikend.

“Mi koji vladamo ne možemo samo ignorirati te osjećaje zato što će se u, bojim se, previše slučajeva ispostaviti da je to surova realnost”, poručio je Johnson u video zapisu objavljenom na Twitteru u ponedjeljak.

Kazao je da je Britanija jako napredovala u borbi protiv rasizma, ali također mora “iskreno priznati da postoji još puno toga za napraviti – u brisanju predrasuda i stvaranju prilika”.

Prosvjednici nisu poštovali uputu da se ne okupljaju u većim skupinama, zbog rizika od širenja koronavirusa.

Dio prosvjednika u Londonu sukobio se s policijom, a više od 100 osoba je uhićeno.

Prema BBC-u, ozlijeđeno je 27 policajaca.

Kip Winstona Churchilla na Parlamentarnom trgu u Londonu išaran je grafitima, dok su u Bristolu prosvjednici srušili i bacili u more kip Edwarda Colstona, trgovca robljem iz 17. stoljeća.

“Neću podržati one koji krše pravila o socijalnoj distanci. Neću podržati i udovoljiti onima koji krše zakon, napadaju policiju ili oskrnavljuju javne spomenike”, kazao je Johnson.

Rekao je da će se oni koji napadnu javnu imovinu ili policiju “suočiti s punom snagom zakona”.

“Oni preotimaju mirne prosvjede i potkopavaju ih u očima mnogih, koji bi inače podržavali prosvjede. Kao društvo mi možemo i moramo bolje”, dodao je.

Komentiraj