Johnson će ponovo pokušati dobiti zeleno svjetlo za izbore 12. prosinca

Britanski premijer Boris Johnson u utorak će ponovo pokušati pridobiti zastupnike na svoju stranu kako bi dali zeleno svjetlo održavanju prijevremenih izbora 12. prosinca te da bi se prekinuo zastoj oko pitanja brexita.

Večer ranije, zastupnici u britanskom parlamentu odbili su treći po redu Johnsonov prijedlog o održavanju novih izbora, Premijer, naime, nije uspio skupiti neophodnu dvotrećinsku većinu glasova.

Konzervativnom premijeru je u donjem domu bila potrebna potpora 434 zastupnika, no osvojio je glasove tek njih 299. Britanski parlament broji 650 zastupničkih mjesta.

Johnson je najavio da će ponovo pokušati u parlamentu osigurati da se izbori održe u prosincu podnošenjem prijedloga zakona za koji je potrebna relativna većina od 320 zastupničkih glasova. Time bi zaobišao pravila uvedena 2011. prilikom izmjena izbornog zakona. Prije toga razdoblja premijer je imao puno veće slobode glede sazivanja prijevremenih izbora bez konzultiranja parlamenta.

Vlada danas još uvijek nije objavila prijedlog zakona, a Johnson je tek kratko kazao da će to biti prijedlog zakona u skraćenom obliku, isključivo za izbore 12. prosinca.

“Ovaj dom ne smije više ovu državu držati kao taoca”, kazao je premijer.

Prijedlog zakona mogu podnijeti i zastupnici, a čini se da se bitka sada vodi oko datuma.

Manje stranke, poput Liberalnih demokrata (LD) i Škotske nacionalne stranke (SNP) traže da se izbori održe 9. prosinca.

Glavna oporbena Laburistička stranka u ponedjeljak se suzdržala od glasanja i poručila da će temeljito proučiti premijerov prijedlog zakona.

Europska unija je u ponedjeljak prihvatila odgodu brexita do 31. siječnja, a Johnson je potom pismom obavijestio Bruxelles da prihvaća tu odgodu te istovremeno zatražio od EU-a  da jasno stavi na znanje da neće biti daljnjih odgoda “razvoda” iza spomenutog datuma.

Komentiraj