JOHNSON ‘Britanski plan je samoubilački prsluk, a EU ima detonator’

EPA/NYEIN CHAN NAING

Plan Therese May o trgovinskim odnosima nakon brexita stavlja “samoubilački prsluk” na V. Britaniju, a detonator je predan Europskoj uniji, osudio je u nedjelju britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson.

Johnson, potencijalni izazivač konzervativne premijerke, u srpnju je zatvorio vrata vlade kako bi iskazao svoje neslaganje s “planom iz Chequersa” koji je iznijela Theresa May a kojim se predviđa zadržavanje tijesnih trgovinskih odnosa između V. Britanije i EU-a nakon brexita, predviđena za 29. ožujka.

Tim je prijedlozima šefica vlade izazvala ljutnju okorjelih pristaša brexita, ali i skepsu čelnika EU-a koji su doveli u pitanje održivost tog plana.

“Stavili smo samoubilački prsluk na britanski ustav a detonator predali Michelu Barnieru”, glavnom pregovaraču EU-a, rekao je Boris Johnson u članku objavljenom u Mail on Sunday.

“Dosad je u svakoj etapi rasprava Bruxelles dobio što je želio. Pristali smo na kalendar EU-a, pristali smo predati 39 milijardi funti, ne dobivši ništa zauzvrat”, rekao je on aludirajući na račun razlaza.

Komentiraj