JOHNSON “Brexit 31. listopada! Bez ikakvih ‘ako’ ili ‘ali’

Boris Johnson svoju je dužnost novog britanskog premijera započeo u srijedu obećanjem o novom, odvažnom sporazumu o brexitu s Europskom unijom do 31.  listopada, prekorivši “mrgude” i političku klasu koji su, kako je rekao, zaboravili na ljude kojima bi trebali služiti.

Johnson, koji je na toj dužnosti danas naslijedio Theresu May nakon njezine ostavke zbog neuspjeha da zemlju uredno povuče iz EU-a, dolazi na vlast u trenutke nacionalne krize, no u uvjerenju da će Britaniju do kraja listopada izvesti iz europskog bloka.

“Ispunit ćemo obećanje parlamentu i narodu i izaći iz EU-a do 31. listopada. Bez ikakvih ‘ako’ ili ‘ali’ “, rekao je Johnson.

“Sklopit ćemo novi sporazum, bolji sporazum koji će Britaniji omogućiti maksimalne mogućnosti za razvoj novih i uzbudljivih partnerstva s ostatkom Europe, na temelju slobodne trgovine i obostrane potpore”, rekao je Johnson.

Novi britanski premijer uvjeren je da će se to dogoditi u idućih 99 dana, istaknuvši, međutim, da ne želi čekati svih tih 99 dana jer je britanskom narodu dosta čekanja.

“Sada je vrijeme odluke i djelovanja te snažnog vodstva kako bismo ovu zemlju promijenili nabolje”, poručio je novi premijer.

“Prijateljima u Irskoj i Bruxellesu te diljem EU-a” Johnson je poručio da je uvjeren da će se moći postići sporazum bez provjera na irskoj granici, ali bez tzv. ‘backstopa’, tj. zaštitnog mehanizma.

“Treba biti spreman na izlazak bez sporazuma”

Iako ne želi izlazak zemlje iz Unije bez sporazuma, rekao je da se priprema i za mogućnost da Bruxelles odbije bilo kakvo novo pregovaranje te tako prisili Veliku Britaniju da izađe bez sporazuma.

“Mi ne želimo takav ishod, naravno da ne želimo, ali zdravi razum nam govori da se moramo pripremiti i na tu mogućnost”, rekao je Johnson, podsjetivši da čak i ako zemlja izađe bez sporazuma, ostati će joj dodatnih 29 milijardi funta.

Kazao je da će nova vlada ubrzati svoj tempo rada kako bi zemlja bila spremna.

“I luke, banke, tvornice, tvrtke i bolnice će biti spremni, naš poljoprivredni sektor i izvrsna hrana će biti spremna i čeka da se još više prodaje, ne samo ovdje već diljem svijeta”, rekao je netom ustoličeni premijer.

U govoru ispred rezidencije britanskog premijera u Downing Streetu broj 10, koji je trajao 12 minuta, Johnson je također ukorio one koji kritiziraju njegov najavljeni pristup problemu brexita.

“Svi ti nevjerni Tome, mrgudi i fatalisti opet će sve krivo shvatiti. Oni koji se klade protiv Britanije ostati će bez ičega”, poručio je Johnson.

Također je poručio da će biti “premijer cijele Ujedinjene Kraljevine i da to znači da će ujediniti zemlju i odgovoriti na svaki prigovor i nedoumicu zaboravljenih ljudi i zanemarenih mjesta”.

Na ulicama Londona bilo je protesta protiv novog premijera (foto s demonstracija).

Komentiraj