JOHN KERRY Primirje u Siriji “nije mrtvo”

FaH

Sjedinjene Države priopćile su u utorak da primirje u Siriji “nije mrtvo” iako su druge zemlje izrazile sumnju da bi američko-ruski dogovor o zaustavljanju nasilja u Siriji mogao ponovno oživjeti.

Ministri vanjskih poslova iz dvadesetak zemlja izašli su s različitim stajalištima sa sastanka čiji je cilj bio razmotriti kako oživiti prekid vatre koji je prekršen napadom na humanitarni konvoj u ponedjeljak.

UN je suspendirao dostavu svoje humanitarne pomoći u Siriji nakon smrtonosnog napada na konvoj u blizini Alepa.

“Primirje nije mrtvo”, rekao je Kerry novinarima nakon što je izašao sa sastanka Međunarodne skupine za potporu Siriji na kojoj je sudjelovao zajedno s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom.

U blizini hotela u kojem je održan sastanak, u sjedištu Ujedinjenih naroda, glavni tajnik te institucije Ban Ki-Moon otvorio je raspravu Opće skupštine pozivom na prekid nasilja.

No sukobi u Siriji se nastavljaju, dan nakon napada na humanitarni konvoj UN-a i Crvenog križa, za kojeg SAD optužuje Moskvu, nazivajući to namjernim zračnim napadom Rusije ili njezinog saveznika Bašara Al-Assada.

Moskva i Damask negiraju optužbe za taj napad u kojem je poginulo 20 civila, uključujući i humanitarne radnike, te upiru krivnju prema pobunjenicima koje podržava SAD.

Rusija i Sirija izražavaju bijes prema Washingtonu i zbog napada koalicije u kojem su u subotu ubijeni deseci sirijskih vojnika, za što je SAD priznao da je bila riječ o grešci.

“Morat ćemo razmisliti o tome ima li načina povratka pregovorima o primirju ako ovo postane beznadno”, rekao je njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier.

“Nadam se, naravno, da možemo smiriti nedavne eskalacije. No u ovom trenutku ne mogu biti siguran”, priznao je Steinemeier.

Kerryju i Lavrovu pridružilo se više od dvadeset ministara vanjskih poslova iz država koje imaju uloge u sirijskom sukobu, uključujući i velike rivale Saudijsku Arabiju i Iran.

“Bio je to dramatičan sastanak, atmosfera je bila teška. Ima li još izgleda? Trenutno nisam u mogućnosti odgovoriti na to pitanje, ali trebamo sve učiniti kako bismo spasili primirje”, rekao je francuski šef diplomacije Jean-Marc Ayrault.

Komentiraj