Barack Obama, prvi američki crni predsjednik u utorak je odao počast Nelsonu Mandelu, prvome crnom predsjedniku Južnoafričke Republike, obilježavajući stogodišnjicu njegova rođenja.

Obamin govor jedan je od brojnih događaja kojima se u Južnoafričkoj Republici i u svijetu obilježava godišnjica rođenja globalne ikone, Nelsona Mandele koji je 27 godina proveo u zatvoru zbog borbe protiv apartheida i suprotstavljajući se rasističkoj vladi Južnoafričke Republike.

“Iznimna mi je čast biti ovdje… gdje slavimo rođenje i život jednog od povijesnih velikana. Mandela utjelovljuje univerzalne težnje obespravljenih naroda iz svih dijelova svijeta koji se nadaju boljem životu i mogućnosti moralne transformacije”, kazao je američki predsjednik.

U prikrivenoj aluziji na svojeg nasljednika, predsjednika Donalda Trumpa, Obama je kazao da svijet prolazi kroz “neobična i nesigurna vremena.” “Svakodnevno svjedočimo nizu uznemirujućih vijesti i naslova u medijima”. “Politike čvrstih ruku jačaju, pri čemu postoji privid demokracije, dok ljudi na vlasti nastoje potkopati svaku instituciju ili normu koja demokraciji daje nekakav smisao”, dodao je.

Na stadionu u Johannesburgu se, unatoč neuobičajeno hladnoj zimskoj temperaturi u znak sjećanja na Mandelu okupilo više tisuća ljudi.

“Riječ je o jednom od najvećih sinova Južnoafričke Republike. Proveo nas je kroz turbulentno razdoblje i zato želim biti ovdje i osjetiti njegovu prisutnost “, rekao je jedan od sudionika Clive Acton (78).

Taj bivši savjetnik u upravi velike tvrtke kazao je kako ga Obama “po mnogočemu podsjeća na Mandelu”.

Komentiraj