Johann Strauss stariji otac je bečkog valcera. Preminuo je prije 173 godine

Johann Strauss stariji, poznati je austrijski dirigent i skladatelj, rođen u Beču krajem zime 1804. godine. Njegovo najpoznatije djelo je zasigurno Radetzky March, dok je najpoznatiji valcer Lorelei Rheinklange, op. 154. Otac je Johanna Straussa II, Josefa Straussa te Eduarda Straussa. Također je imao i dvije kćeri.

Straussovi roditelji, Franz Borgias Strauss i Barbara Dollmann, bili su poznati gostioničari. Nažalost, dok je imao samo sedam godina, velika tragedija pogodila je njegovu obitelj, kada mu je majka umrla od stravične groznice, a samo pet godina kasnije otac mu se utopio. Neki su mislili da se radi o samoubojstvu. Skrbnik koji ih je preuzeo, krojač Anton Muller pobrinuo se za njih. Mladi je Strauss počeo pohađati sate violine, te je istovremeno radio u knjigovežnici i svirao violinu.

Nakon nekog vremena započeo je studirati glazbu Johanna Polischanskyja, prilikom čega je uspio osigurati mjesto u lokalnom orkestru koji je na kraju napustio kako bi se pridružio popularnom gudačkom kvartetu poznat kao Lanner kvartet. S vremenom je postao zamjenik dirigenta orkestra kako bi pomogao Lanneru.

Godine 1825. odlučio je osnovati svoj bend te je počeo pisati svoju glazbu, čime je htio steći financijsku neovisnost prije svega od samog Lannera čiji je postao ozbiljan suparnik. Naime, radilo se o produktivnom suparništvu koje nije bilo negativno nego je dapače dovelo do razvoja valcera kao i druge plesne glazbe u Beču. Ubrzo je postao jedna jedna od najpoznatijih osoba koji je svoj bend vodio po raznim turnejama u Njemačkoj, Nizozemskoj, Belgiji i Velikoj Britaniji.

Johann Strauss stariji je umro u Beču 25. rujna 1849. godine od šarlaha. Pokopan je na groblju Doblinger uz njegovog prijatelja Lannera. Godine 1904. ostaci su preneseni na Zentralfriedhof. Bivše Dobling groblje danas je poznati Strauss-Lanner park.

Komentiraj