Johann Strauss stariji – “demon bečkoga glazbenog duha”

Johann Baptist Strauss rođen je 1804. u Leopoldstadtu, danas Beč, a umro 25. rujna 1849. godine, također u Beču. Bio je jedan od najznačajnijih austrijskih kompozitora 19. stoljeća iz vremena romantizma. Da se izbjegne pomutnja s njegovim istoimenim sinom Johannom Straussom mlađim, “kraljem valcera”, obično se zove Johann Strauss stariji. Bio je poznat po bečkim valcerima koje je komponirao i popularizirao rame uz rame s kompozitorom Josefom Lannerom. Utemeljitelj je glazbene dinastije Strauss, a skladateljsku tradiciju su nastavili njegovi sinovi. Bio je jedna od središnjih ličnosti žanra bečke lake glazbe.

Njegovo najpoznatije djelo do danas je ostao  ‘Radetzky marš’ koje je prvi put izvedeno 1848. godine (iako ne u izvornoj instrumentaciji), već adaptaciji Leopolda Weningera, s kojim se tradicionalno završava novogodišnji koncert Bečke filharmonije.

Marš Radetzkog Op. 228, je marš posvećen  feldmaršalu Josefu Radetzkom von Radetzu. Prvi put je koncertno izveden 31. kolovoza 1848. u Beču, a ubrzo je postao popularan među pukovnijskim marširajućim vojnicima. Strauss je dobio narudžbu da napiše ovo glazbeno djelo u spomen na pobjedu feldmaršala von Radetzkog u bitki  kod Custoze. Marš Radetzkog se pojavljuje gotovo svake godine od 1955. kao uobičajeni završetak Novogodišnjeg koncerta, koji predstavlja Bečka filharmonija, nakon podjednako obaveznog valcera ‘Na lijepom plavom Dunavu’ Johanna Straussa mlađeg. Značaj ovog marša proteže se izvan ovog događaja i na različita područja austrijske kulture.

Komentiraj