Joe Pesci slavi 78. rođendan, upamćen je kao dobitnik Oscara s najkraćim govorom

Američki glumac talijanskog podrijetla, komičar i pjevač Joe Pesci rođen je 9. veljače 1943. u New Jerseyu. Poznat je po ulogama nasilnika i mafijaških ubojica, ali i čangrizavih smiješnih likova. Tri puta je nomiran za Oscara i to sva tri puta za najbolji sporedni lik. Sreća mu se nasmiješila 1991. kada je zaradio mali kipić za ulogu u filmu ‘Dobri momci’ (Goodfellas).

Film nas vodi u pedesete u New Yorku. Mladi Henry Hill (Ray Liotta) pridružuje se mafiji i uskoro stječe sve o čemu je maštao: žene, automobile, novac i poštovanje. Njegovi su najbliži suradnici usijani Tommy DeVito (Joe Pesci) i staloženi Jimmy Conway (Robert De Niro). Taj je trojac strah i trepet u kvartu, a novac, uz redovite prihode od reketarenja i ostale mafijaške aktivnosti, zarađuje i prodavanjem narkotika. No kada Henry prvi put dospije u nevolju i iskusi život iza rešetaka, shvaća da je blagostanje jednog mafijaša vrlo nestalno; bivše kolege gledaju ga sa sumnjom i vječitim pitanjem u očima: “Jesi li nas cinkao”, a izolacija tjera na nove načine zarade. Dan za danom, Henry je pod sve većim stresom i u većim nevoljama, a jedini izlaz iz slijepe ulice nazire se u suradnji s policijom…

Joe Pesci je osvojio Oscara za ulogu Tommyja i ostao upamćen po jednom od najkraćih govora prilikom osvajanja Oscara kada je okupljenima poručio: “Bila mi je privilegija. Hvala”, i otišao s pozornice.

Komentiraj