Joe Biden: “Presuda Ratku Mladiću je povijesna. Pokazuje da će oni koji čine stravične zločine odgovarati”

Američki predsjednik Joe Biden komentirao je pravomoćnu presudu zločincu Ratku Mladiću, donosi Dnevni Avaz.

“Prije gotovo 26 godina, Ratko Mladić naredio je pogubljenje po prijekom postupku oko osam tisuća nenaoružanih muškaraca i dječaka u Srebrenici. Također je vodio brutalnu višegodišnju opsadu Sarajeva i bio je odgovoran za mnoge druge zločine. Međunarodni rezidualni mehanizam Ujedinjenih nacija za kaznene sudove u Hagu potvrdio je danas njegovu osudu za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine. Ova povijesna presuda pokazuje da će oni koji čine stravične zločine odgovarati. Također pojačava našu zajedničku odlučnost da spriječimo da se buduća zvjerstva počnu bilo gdje u svijetu”, rekao je Biden, priopćeno je iz Bijele kuće.

Kako je naveo Biden, pravda i pomirenje su temelj mira za stabilnost.

“Nadam se da će lideri u regiji poštovati presudu”

“Sjedinjene Države pomogle su voditi međunarodne napore da se okončaju zločini u Bosni i Hercegovini, privedu pravdi oni koji su počinili zločine tamo i u drugim dijelovima bivše Jugoslavije i uspostavi trajni mir u toj zemlji i široj regiji. Zahvalni smo na neumornom radu tribunala UN-a tokom protekla dva desetljeća na slučajevima vezanim uz sukob na Balkanu i svima onima čija je posvećenost omogućila ovu presudu”, naveo je Biden.

Kazao je da je današnja odluka također važna potvrda da je stabilnost moguća.

“Iskreno se nadam da će lideri u regiji poštovati ovu presudu i pojačati njen značaj za vladavinu zakona. Moje današnje misli su sa svim preživjelim obiteljima mnogih žrtava Mladićevih zločina. Nikada ne možemo izbrisati tragediju njihove smrti, ali nadam se da će današnja presuda pružiti utjehu svima koji tuguju – kazao je Biden.

 

Konačna presuda: Ratku Mladiću potvrđena doživotna kazna zatvora!

Komentiraj