Joe Biden iznio plan gospodarskog oporavka SAD-a vrijedan 1900 milijardi dolara

U prilikama gospodarske krize “ne možemo si dopustiti da sjedimo prekriženih ruku”, istaknuo je u četvrtak budući američki predsjednik Joe Biden, iznoseći svoj sveobuhvatni plan gospodarskog oporavka vrijedan 1900 milijardi dolara za pomoć kućanstvima i poduzećima.

Očekujući kritike zbog toga što će novi plan povećati zaduženost zemlje i opteretiti javne financije, izabrani predsjednik je istaknuo da će “vraćanje ulaganja na polju zapošljavanja i rasne jednakosti dugoročno spriječiti gospodarske štete”.

“Korist će biti znatno veća od troškova tog plana”, dodao je na konferenciji za medije.

Paket pomoći nazvan “plan za spašavanje” koji je Biden predstavio u svojoj izbornoj jedinici u Welmingtonu, u državi Delaware, trebao bi izvući Sjedinjene Države iz najveće krize od 30-ih godina prošloga stoljeća. Plan će u idućim tjednima pratiti investicijski plan za pokretanje gospodarske djelatnosti.

No, sada treba uvjeriti zastupnike u Kongresu da odobre 1900 milijardi dolara za plan žurnog oporavka.

Republikanci bi mu se mogli usprotiviti, iako su proljetos glasovali za plan pomoći republikanskog predsjednika Donalda Trumpa vrijedan 2200 milijarda dolara.

Amerika je za svog 46. predsjednika izabrala Joea Bidena, cijeli svijet pratio je izbore. Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Veća novčana pomoć građanima

Plan predviđa da Amerikanci dobiju još jedan ček na 1400 dolara po osobi ovisno o prihodima.

Naknada za nezaposlene od koje živi 18 milijuna Amerikanaca isplaćivat će se do kraja rujna, dokad je moguće i plaćeno bolovanje zbog zaraze koronavirusom.

U tekstu se spominje i produljenje moratorija na otkaz ugovora o najmu stana i na ovrhu nad nekretninama do kraja rujna te povećanje pomoći u hrani.

Joe Biden želi usto ubrzati testiranje i cijepljenje protiv covida-19 kako bi se mogla nastaviti gospodarska aktivnost.

Izabrani predsjednik se nada i da će zastupnici prihvatiti povećanje minimalne plaće sa sadašnjih 7,25 dolara na 15 dolara po satu, što je dvostruko više.

Predviđa i sredstva koja će mjesnim i nacionalnim vlastima omogućiti da sačuvaju radna mjesta odgajatelja, policajaca, vatrogasaca i zaposlenika u javnom zdravstvu.

Ta bi mjera mogla naljutiti republikance u Senatu koji su krajem 2020. blokirali svaki plan gospodarske pomoći koji uključuje financijska sredstva za mjesnu upravu.

Povećanje poreza predviđeno u njegovu predizbornom programu za najveća poduzeća u zemlji i za pojedince koji zarađuju više od 400.000 dolara na godinu, ipak se ne spominje.

Komentiraj