‘Jocker zovi’: Mirko Miočić, legenda kvizova, umro je prije pet godina

Dana 15. svibnja 2017. godine napustio nas je legendarni hrvatski kvizaš Mirko Miočić (60). Rodom je iz Rtine kod Zadra. Osnovnu i srednju školu završio je u Rijeci, a 1978. godine je završio studij prava, no nikada nije diplomirao.

Svoju kvizašku karijeru započeo je davne 1972. godine u kvizu ‘Tri, dva, jedan… ali vrijedan’ gdje je osvojio drugo mjesto. Svoj prvi veći uspjeh na televizijskim kvizovima postigao je 1983. godine u popularnoj Kviskoteci gdje je osvojio 20.000 dinara. Nekoliko godina kasnije, nastupao je u velikom finalu Kviskoteke gdje je završio treći iza hrvatskog arheologa Radoslava Dodiga i novinara Roberta Pauletića. Nakon toga uspješno je sudjelovao u drugim kvizovima i igrama asocijacije poput ‘Tri, dva, jedan… ali vrijedan’, ‘Diplomac’, ‘Izazov’, ‘Upitnik’, ‘Jackpot’, ‘Tko želi biti milijunaš’, ‘Najslabija karika’ i drugima. Na malim ekranima je u posljednje vrijeme bio jedan od ‘lovaca’ u popularnom kvizu ‘Potjera’.

U prvih nekoliko godina Milijunaša, više od 50 drugih natjecatelja ga je zvalo kao ‘joker zovi’, a Mirko je svojom reputacijom postao sinonim za taj izraz. Ta suradnja mu je donijela nešto više od 100.000 kuna, dok je natjecateljima osigurao oko 470.000 eura. Upravo zbog njega je uredništvo hrvatske inačice tog popularnog kviza izmijenilo pravilo tako da se ista osoba ne može nazvati više od tri puta u sezoni.

Njegov brat Marijan otkriva kako su zbog Mirka mijenjali pravila ‘Milijunaša’: “Mirko jednostavno nije znao reći ‘ne’! Stalno bi ga ljudi zvali i molili da im bude ‘Joker zovi’, a on ih nije htio odbijati da im se ne bi zamjerio. Zbog toga su promijenili pravila kviza i odredili da se jednu osobu može zvati najviše tri puta godišnje. Mirko je uvijek odbijao tražiti dio nagrade koju bi netko osvojio uz njegovu pomoć dok je bio ‘Joker zovi’. Nikad nije tražio ništa. Ako bi mu netko dao neki poklončić, to bi uzeo.”

Komentiraj