Mattis će u Parizu razgovarati s Macronom o borbi protiv terorizma

EPA/DEBBIE HILL

Američki ministar obrane Jim Mattis putuje sljedeći tjedan u kratki posjet Parizu gdje će s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom i s kolegicom Francoise Parly razgovarati o borbi protiv terorizma i o francuskoj vojnoj nazočnosti u Siriji.

Tijekom tog jednodnevnog posjeta planiranog za utorak, prvog Mattisova posjeta Francuskoj nakon preuzimanja dužnosti početkom 2017., čelnik Pentagona će “zahvaliti Francuskoj i čestitati joj na uspješnim protuterorističkim kampanjama u zapadnoj Africi i na Bliskom istoku”, rekao je u nedjelju za AFP glasnogovornik Pentagona Eric Pahon.

U trenutku kada sirijski režim traži od vojnih snaga Sjedinjenih Država, Turske i Francuske da “odmah” napuste Siriju, Washington se nada da će Pariz zadržati snage za posebnu namjenu na sjeveru zemlje koji drže Sirijske demokratske snage (FDS), saveznici međunarodne protudžihadističke koalicije.

“Ostajemo u Siriji koliko god treba” kako se skupina Islamska država (IS) ne bi ponovo mogla učvrstiti ondje, rekao je američki glasnogovornik.

“Koalicija će ostati u Siriji i ona će odlučiti hoće li ondje ostati Francuska, Njemačka ili neka druga zemlja”, dodao je. No Francuska je “među rijetkim zemljama u koaliciji koja nam pomaže u Siriji. Zato se nadamo” da će ostati ondje.

Francuska sudjeluje u međunarodnoj koaliciji koja se pod američkim zapovjedništvom bori protiv IS-a u Iraku i u Siriji, s borbenim zrakoplovima, topništvom i snagama za posebnu namjenu koje savjetuju kurdske borce.

Sirijski ministar vanjskih poslova Walid Moualem zatražio je u subotu u UN-u odlazak francuskih, američkih i turskih vojnika sa sirijskog teritorija, osudivši “nezakonitu međunarodnu koaliciju na čelu s SAD-om” raspoređenu u Siriji “pod krinkom borbe protiv terorizma”.

Mattis će iz Pariza otputovati u Bruxelles gdje će u srijedu i u četvrtak sudjelovati na ministarskom sastanku NATO-a.

Komentiraj