Jet set sirevi s jedinstvenim aromama otoka Paga

Autor:

Sirana MIH Promo

Paški sir Sirane MIH s otoka Paga godinama osvaja brojne titule šampiona kvalitete i zlatne medalje na domaćim i međunarodnim natjecanjima jer je za njegovu kvalitetu i harmoniju okusa osim podneblja zaslužna i obiteljska tradicija koja seže još do 1890. godine

Ekstra tvrdi, punomasni ovčji sir napravljen isključivo od mlijeka, autohtone pasmine ovaca „paška pramenka“, mramorne strukture, zlatno žute boje i izraženog karakteristično ugodnog mirisa. Odlikuju ga istaknute arome autohtonog niskog raslinja i ljekovitog bilja kao što su kadulja i vrisak. Jedinstvenu aromu daju posolica koja nošena burom, raznosi bogatstvo minerala po škrtoj vegetaciji te stogodišnja receptura obitelji Pernjak. Karakteristike su to Paškog sira obiteljske sirane MIH s otoka Paga, u vlasništvu obitelji Pernjak. Zadnja nota zaslužna za harmoniju i bogatstvo okusa njihova Paškog sira obiteljska je tradicija koja datira još iz daleke 1890. godine.

Upravo zahvaljujući tom skladu okusa paški sir sirane MIH osvojio je titulu šampiona kvalitete i brojne zlatne medalje na međunarodnim natjecanjima u kvaliteti sireva. U svjetski jet set sireva 2012. ih je lansiralo 4. mjesto u kategoriji svjetskih ovčjih sireva na međunarodnom natjecanju sireva u SAD-u, u državi Wisconsin, na World Championship Cheese Contestu.

No, osim klasičnog Paškog sira koji je temelj njihove proizvodnje, sirana MIH oduševila je članove stručnih žirija na domaćim i stranim natjecanjima i drugim svojim originalnim sirevima kao što su Tartufin, Sveti Vid, Otočan, Škripavac, Dalmatinski, Mladi trapist, Bokun, Kolo, kao i Svježi slani sir iz salamure.

Za proizvodnju vrhunskih sireva obitelj Pernjak koristi mlijeko dobiveno od matičnog stada koje broji 450 muznih ovaca. FOTO: Sirana MIH Promo

Tartufin je ekstra tvrdi, punomasni kravlji sir s dodatkom profinjenog okusa sjeckanog crnog istarskog tartufa, ali osim njega proizvode i ovčji sir s naglašenom aromom bijelog tartufa koji dozrijeva 35 dana u kontroliranim uvjetima radi postizanja idealne arome i teksture. Na receptu za sirevima s tartufima obitelj je radila pune dvije godine da bi sistemom pokušaja i pogreške dobili savršenu simbiozu sirnog gruša i istarskog tartufa.

Sirana MIH zapošljava 12 djelatnika, a ukupno u moderniziranim pogonima proizvodi preko 250 tona sireva godišnje te posluje kao respektabilan proizvođač sireva na području Republike Hrvatske i šire. Garancija kvalitete njihovih sireva je nasljeđe obitelji Pernjak i obveza spram njihovih predaka.

Više o pronađite na www.siranamih.hr

OZNAKE: sirana mih

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.